„Până în prezent, am semnat 98 de contracte, în valoare totală de 1.072.635.106,82 lei, pentru proiectele care au primit finanţare în cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny”, a transmis ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
De asemenea, acesta a precizat că necesitatea acestui program este evidentă, lucru demonstrat şi de numărul mare de cereri depuse de autorităţile locale.
„27% dintre unităţile administrativ-teritoriale din România nu au acces la o reţea de apă, 57% nu beneficiază de canalizare, 70% dintre localităţi nu au acces la reţelele de gaze naturale, iar 57% dintre drumurile judeţene nu sunt modernizate. Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny a fost conceput pentru a rezolva aceste probleme”, a subliniat ministrul.
Cseke Attila a menționat şi că, la sfârșitul săptămânii trecute, MDLPA a decontat şi primele facturi, de peste 58 de milioane de lei, pentru obiective de investiţii finanţate prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”.
Banii sunt disponibili din Fondul Local, care intră în componența PNRR
Vă reamintim că pe data de 28 octombrie, acesta a anunțat că autoritățile locale au depus cereri în valoare de peste 1,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea localităților și modernizarea infrastructurii din România. Aceste investiţii sunt menite să susțină atât rezilienţa şi tranziţia verde a zonelor urbane şi rurale, cât şi reducerea disparităţilor teritoriale la nivel regional, intra-regional şi intra-judeţean, după cum a anunţat ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA),
Cseke Attila a menționat, de asemenea, că acești bani sunt disponibili din Fondul Local, care este o componentă a PNRR
„Au fost depuse proiecte în valoare de 1.737.322.928,51 miliarde de euro, disponibile în cel de-al doilea apel din Fondul Local, componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care Ministerul Dezvoltării sprijină dezvoltarea localităţilor şi o infrastructură mai prietenoasă cu mediul (…).
Autorităţile publice au depus în total 2.083 de cereri pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor din România, prin investiţii în infrastructura locală care vor susţine atât rezilienţa şi tranziţia verde a zonelor urbane şi rurale, cât şi reducerea disparităţilor teritoriale la nivel regional, intra-regional şi intra-judeţean”, a declarat atunci ministrul MDLPA într-un comunicat de presă.
Cu ajutorul acestei componente, cu un buget total de 2,73 miliarde de euro, din care 859.690.000 de euro au fost disponibili la al doilea apel, Ministerul Dezvoltării plănuiește să construiască locuinţe eficiente din punct de vedere energetic pentru tineri şi specialişti din sănătate şi învăţământ.