Marți, pe data de 21 februarie, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat 60 de noi contracte de finanțare, depuse prin componenta C10-Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Contractele au fost încheiate între autoritățile publice locale din 47 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și vizează reabilitarea moderată a clădirilor publice, pentru a îmbunătăți serviciile publice prestate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, potrivit comunicatului de presă transmis de MDLPA.
Până în prezent, s-au semnat 6.143 de contracte de finanţare prin cele patru componente ale PNRR, coordonate de Ministerul Dezvoltării.
Experții vor evalua pagubele produse de cutremurul din județul Gorj
În cadrul primei reuniuni a Comitetului interministerial pentru analiza de risc seismic că după cutremurul din Gorj, ministrul Dezvoltării a spus că doi experţi s-au deplasat încă de duminică în judeţul Gorj şi în cursul zilei de ieri şi astăzi evaluează aceste clădiri afectate, iar tot astăzi ministrul aşteaptă o evaluare a daunelor din zonele afectate de cutremur.
”Imediat după cutremurul din judeţul Gorj şi replicile care au urmat, am avut o legătură directă cu instituţia Prefectului Gorj, cu autorităţile administraţiei publice locale şi în urma solicitărilor venite de la acest nivel, am dispus ca doi experţi, care sunt atestaţi cu practică pentru această categorie de expertizare, inclusiv unul dintre ei pe monumente istorice, fiind vorba şi de clădiri afectate care sunt clasificate, s-au deplasat încă de duminică în judeţul Gorj şi în cursul zilei de ieri şi astăzi inspectează, evaluează aceste clădiri afectate”, a declarat Cseke Attila.
Măsurile ce trebuie luate se vor stabili în cadrul ședinței de guvern
Acesta a adăugat că a ţinut legătura cu prefectul din judeţul Gorj şi a cerut ca astăzi, cât mai rapid posibil, să existe o evaluare a daunelor, pagubelor produse iar la nivel judeţean, să se dea o hotărâre a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a vedea la nivelul autorităţilor locale, fie că vorbim de Târgu-Jiu sau alte unităţi administrativ teritoriale, care sunt clădirile afectate şi care ar fi măsurile şi sprijinul, resursele financiare pentru ca situaţia acestor clădiri afectate să fie rezolvată.
”Vom veni în şedinţa de guvern cu măsuri de sprijinire a acestor autorităţi locale, ne referim în primă fază la clădiri care au ca şi destinaţie şcoli, acolo este prioritatea noastră. Aşteptăm documentaţia în cursul zilei de astăzi, ne vom mişca rapid cu celelalte ministere pentru a veni cu o propunere în şedinţa de guvern”, a adăugat ministrul.