Ministrul Dezvoltării spune că, de la 1 ianuarie 2025, ar trebui să înceapă expertiza clădirilor construite înainte de 1978.
Ministrul Dezvoltării a precizat că în noua legislație, intrată în vigoare anul trecut, în ceea ce privește sănătatea și educația există un termen cu privire la expertizarea clădirilor construite până în 1978.
Cseke Attila, care a fost invitat în emisiunea ”Proiect de țară: România” de la Prima News TV, a precizat că ”nu pot să fac previziuni, nu cred că cineva poate, am văzut foarte multe opinii, estimări. Eu pot să spun ce trebuie să facem iar această lege are nişte mecanisme clare, dacă avem cifre exacte, câte clădiri se încadrează în risc seismic”.
Oficialul român a mai spus că expertiza trebuie începută la 1 ianuarie 2025 și terminată la 1 iunie 2026.
”Trebuie începută expertizarea la 1 ianuarie 2025 la 1 iunie 2026 expertizarea trebuie să fie terminată. Avem experţi pe risc seismic pe diferite categorii de lucrări, 276 de experţi care au astăzi drept de semnătură, pentru a expertiza aceste clădiri”, a spus ministrul Dezvoltării.
Ministrul Cseke Attila a mai spus că a avut o discuție cu secretarul de stat Raed Arafat în ceea ce privește riscul seismic.
Campanie publică pentru proiectele de consolidare a clădirilor cu risc seismic
Pe fond, oficialul român a vorbit despre o campanie publică pentru proiectele de consolidare a clădirilor cu risc seismic. De asemenea, el a mai spus că a existat prin PNRR un program eficientizare energetică a blocurilor, iar în multe oraşe primăriile au discutat cu asociaţiile de proprietari, explicându-se că finanţarea este nerambursabilă.
După acest pas, mai multe asociații au venit cu solicitări, iar programul a ajuns la 2,8 miliarde de euro.
”La consolidare de risc seismic trebuie explicate aceste avantaje”, a mai spus Cseke Attila.
Peste 300 de clădiri în toată țara
Ministrul a fost întrebat dacă peste trei ani Capitala ar trebui să fie sigură din punct de vedere al riscului seismic, acesta a precizat că ar trebui să fie mai sigur decât este în prezent. Nu în ultimul rând, ministrul Dezvoltării a mai spus că, până în 2026, investițiile care au deja contracte semnate trebuie să fie finalizate.
”Din ceea ce estimăm noi, vor fi peste 300 de clădiri în toată ţara, pe PNRR. Ne aşteptăm ca autoritatea locală să treacă la treabă”, a spus ministrul Cseke Attila, adăugând că termenul de finalizare a lucrările în acest caz este 2026 şi majoritatea acestor contracte sunt semnate.