Cseke Attila: Autorităţile publice locale au cerut peste 1,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea localităților

Sursă: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a anunțat că autoritățile locale au depus cereri de peste 1,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea localităților.

Autorităţile publice locale au depus cereri în valoare de peste 1,7 miliarde de euro pentru dezvoltarea localităţilor.

Aceste investiţii sunt menite să susțină atât rezilienţa şi tranziţia verde a zonelor urbane şi rurale, cât şi reducerea disparităţilor teritoriale la nivel regional, intra-regional şi intra-judeţean, după cum a anunţat ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), Cseke Attila.

Banii sunt disponibili din Fondul Local, componentă a PNRR

Acesta a precizat că acești bani sunt disponibili din Fondul Local, care este componentă al Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Attila a mai spus că scopul este de a moderniza localitățile și infrastructura României.

„Au fost depuse proiecte în valoare de 1.737.322.928,51 miliarde de euro, disponibile în cel de-al doilea apel din Fondul Local, componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), prin care Ministerul Dezvoltării sprijină dezvoltarea localităţilor şi o infrastructură mai prietenoasă cu mediul (…).

Autorităţile publice au depus în total 2.083 de cereri pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor din România, prin investiţii în infrastructura locală care vor susţine atât rezilienţa şi tranziţia verde a zonelor urbane şi rurale, cât şi reducerea disparităţilor teritoriale la nivel regional, intra-regional şi intra-judeţean”, a declarat vineri ministrul MDLPA într-un comunicat de presă.

Care sunt motivele pentru care s-au depus aceste cereri?

Cu ajutorul acestei componente, cu un buget total de 2,73 miliarde de euro, din care 859.690.000 de euro au fost disponibili la al doilea apel, Ministerul Dezvoltării plănuiește să construiască locuinţe eficiente din punct de vedere energetic pentru tineri şi specialişti din sănătate şi învăţământ.

De asemenea, va investi în mobilitatea urbană verde, prin înnoirea parcului de vehicule nepoluante destinate transportului public, cu emisii zero de gaze de eşapament și va achiziţiona puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice. Mai mult, va realiza și piste pentru biciclete în localităţi.

La acest apel, cele mai multe cereri au fost depuse în vederea reabilitării moderate a clădirilor publice, cu scopul îmbunătăţiri serviciilor publice care se presetează la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din mediul rural, pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, pentru construirea de piste pentru biciclete, dar de asemenea și pentru construirea de locuinţe nZEB plus pentru tineri.

Listele cu cererile făcute pot fi vizualizate aici.