Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a vorbit despre progresele realizate în gestionarea fondurilor PNRR. El a subliniat că, în ciuda dificultăților economice din acest an, principala lui preocupare rămâne creșterea absorbției acestor fonduri. Ministrul a evidențiat faptul că în doar trei luni rata de absorbție a fondurilor a crescut semnificativ, de la 15% la 29%, și că speră ca până la sfârșitul anului să ajungă la 60%.
Cseke Attila a vorbit despre creșterea rapidă a absorbției fondurilor PNRR
Cseke Attila a declarat că, în perioada de doar trei luni de mandat, Ministerul Dezvoltării a reușit o performanță notabilă în gestionarea fondurilor PNRR.
El a menționat că, în doar trei luni de mandat, rata de absorbție a crescut de la 15% la 29%. De asemenea, a subliniat că, aproape zilnic, sunt plătite facturi pentru PNRR și că nu există întârzieri în acest proces.
„Noi la Ministerul Dezvoltării avem o problemă tehnică. Pe de o parte, în trei luni de mandat, de la 15 la sută am ajuns la 29 la sută absorbţie. Am dublat absorbţia, aproape în fiecare zi plătim facturi la PNRR. Suntem la zi, nu avem întârzieri deloc. (…)
Dar dacă reuşim, şi aceasta a fost discuţia şi cu Comisia Europeană şi cu premierul şi cu domnul Marcel Boloş şi cu ministrul Barna Tanczos, soluţia pe care noi o propunem este să putem trece pe grant”, a spus Cseke Attila.

Ministrul a subliniat că plățile sunt efectuate aproape zilnic și că în prezent nu există întârzieri în procesul de plată a facturilor pentru proiectele PNRR.
Provocările întâmpinate în gestionarea fondurilor
Ministrul a explicat că, deși progresul este unul semnificativ, există și provocări tehnice care trebuie gestionate.
„Dar pentru a ţine acest ritm al plăţilor avem nevoie ca investiţiile noastre, care în marea lor majoritate sunt finanţate din partea de împrumut pe PNRR, să fie trecute pe grant. Asta pentru că împrumut înseamnă deficit bugetar şi acolo spaţiul este mai îngust anul acesta, pentru că trebuie să ne încadrăm în ţinta de şapte la sută”, a precizat Cseke Attila.
El a adăugat că pentru a menține acest ritm al plăților, Ministerul Dezvoltării lucrează la o soluție prin care investițiile să fie trecute pe granturi, astfel evitându-se împrumuturile care impactează deficitul bugetar.
Obiectivul de a ajunge la 60% absorbție până la sfârșitul anului
Ministrul a menționat că provocarea principală pentru el la minister este gestionarea PNRR.
El a adăugat că, dacă se va reuși, rata de absorbție va ajunge aproape la 60% până la sfârșitul anului. Ministrul a subliniat că aceasta reprezintă angajamentul său personal.
„Provocarea cea mai mare pentru mine la minister este PNRR. Dacă reuşim, vom avea o absorbţie de aproape 60 la sută până la finalul anului. Aceasta este asumarea dacă vreţi a ministrului Dezvoltării”, a declarat ministrul Dezvoltării.
Măsuri ”de respect” pentru cetățeni
Ministrul a mai comunicat că a impus măsuri pentru a respecta cetățenii, desființând tarifele percepute de ANCPI (Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) pentru diverse servicii, precum extrasul de carte funciară, planurile de amplasament și prima înscriere.
Sistemul va intra în vigoare pe 7 aprilie. De asemenea, a menționat că a revitalizat programele pentru construcția clădirilor cu risc seismic din cadrul Ministerului Dezvoltării și că pentru aceste programe se va aloca un buget record de peste 1,5 miliarde de euro în 2025
”Am impus măsuri de respect pentru cetățeni, desființând tarife pe care le percepe ANCPI, autoritatea de cadastru, pentru extrasul de carte funciară, pentru planurile de amplasament, pentru prima înscriere. Sistemul intră în vigoare în 7 aprilie, de luni.
Nu în ultimul rând, am revitalizat programele de construire a clădirilor cu risc seismic ale Ministerului Dezvoltării și avem un buget record pentru aceste programe de peste 1,5 miliarde de euro în 2025.
Acestea sunt, în mare, rezultatele mandatului de 100 de zile la conducerea Ministerului Dezvoltării. Vom continua această muncă și este nevoie de eficientizare a activității instituțiilor subordonate”, a transmis ministrul.