Guvernul României ia în calcul o reformă în administrația publică locală. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a declarat în cadrul unei conferințe că angajații specializați din primării vor putea lucra pe viitor pentru mai multe Unități Administrativ-Teritoriale.
Colaborarea dintre instituții
Într-o conferință care a avut loc astăzi la Botoșani, primarul orașului l-a invitat pe ministrul Dezvoltării să vorbească despre unele proiecte pe care le-au vizitat și care necesită ajutoare din fondurile Europene prin intermediul ministerului său sau cel al Companiei Naționale de Investiții. Astfel a luat formă și discuția despre specialiștii din primării.
„Vom face o reglementare legată de consorţiile administrative, care vor fi fără personalitate juridică. Vor fi pe bază voluntară şi înseamnă următorul lucru: dacă într-un UAT, într-o comună, într-un oraş, într-un municipiu ai un specialist bun pe un anumit domeniu, indiferent care ar fi el – că e urbanist, că e cadastrist, că e la economic, la partea juridică, că face proiecte pe fonduri europene – dacă şi salariatul doreşte şi e o colaborare bună între mai multe UAT-uri, de ce nu ar putea acel om să lucreze şi pentru alt UAT, care poate are lipsă de personal pentru acea categorie”
Regenerarea transportului public
Cu această ocazie, Cosmin Andrei, primarul Botoșaniului s-a sfătuit cu ministrul Dezvoltării și în ceea ce privește achiziția unor tramvaie noi și repararea liniilor din municipiul Botoșani. Deși primarul a demarat un proiect european în valoare de 180 milioane de lei, efortul financiar rezultă a fi mult prea mare pentru bugetul primăriei, care ar trebui să contribuie, la rândul său, cu 60 milioane lei pentru renovarea infrastructurii urbane.
”Trebuie să găsim o soluție tehnică pentru că pe fonduri europene sunt câteva proceduri care diferă față de accesarea fondurilor naționale și aceste chestiuni tehnice, am convenit cu domnul primar al munincipiului Botoșani. Că le facem în cea mai scurtă perioadă posivilă inclusiv, daca trebuie, la București, săptămâna viitoare, pentru a găsi aceste soluții. Înțeleg situația în care este municipiul Botoșani, credeți-mă că înțeleg această situație, trebuie să-i găsim o soluție care si din punct de vedere tehnic, de specialitate, acordă o finalitate care să fie avantajoasă și pozitivă pentru toate părțile” a conchis ministrul Dezvoltării.