22 de creșe noi
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a semnat recent aprobarea finanțării necesare pentru finalizarea construcției a 22 de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul, proiecte inițiate în mandatul său anterior, dar care nu au putut fi finalizate din cauza creșterii semnificative a costurilor materiilor prime și, implicit, a cheltuielilor pentru lucrările de construcție.
În cadrul unui comunicat oficial, Cseke Attila a explicat că această alocare financiară de 50 de milioane de lei va permite continuarea și finalizarea acestor investiții esențiale pentru educația timpurie din România. Astfel, construcțiile celor 22 de creșe vor fi deblocate în orașe precum Beiuș, Marghita, Bistrița, Zărnești, București, Călărași, Reșița, Câmpia Turzii, Gherla, Moreni, Deva, Petroșani, două creșe din Drobeta Turnu Severin, Târnăveni, Piatra Neamț, Câmpina, Ploiești, Zalău, Mediaș, Râmnicu Vâlcea și Huși.
”Cu cei 50 milioane de lei alocaţi astăzi, se va debloca construcţia a 22 de creşe din România, astfel cea din Beiuş, Marghita, Bistriţa, Zărneşti, Bucureşti, Călăraşi, Reşiţa, Câmpia Turzii, Gherla, Moreni, Deva, Petroşani, două creşe din Drobeta Turnu Severin, Târnăveni, Piatra Neamţ, Câmpina, Ploieşti, Zalău, Mediaş, Râmnicu Vâlcea şi Huşi”, a declarat ministrul.
România se confruntă cu o mare lipsă de locuri în creșe
Această măsură vine într-un context în care România se confruntă cu o mare lipsă de locuri în creșe, aflându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de locuri disponibile pentru copii în instituțiile de educație timpurie. Potrivit ministrului, programul pentru construirea de creșe noi a fost lansat tocmai pentru a răspunde acestei nevoi urgente, în special în condițiile unui declin demografic accentuat și al unei scăderi constante a natalității în țară. Proiectul nu doar că sprijină familiile tinere, dar încurajează și creșterea natalității, un aspect esențial pentru viitorul României.
În mandatul său anterior, Cseke Attila a demarat un program ambițios de construcție a unor creșe moderne, sustenabile din punct de vedere ecologic și adaptate nevoilor actuale ale părinților și copiilor. Totodată, acest program are un impact semnificativ asupra dezvoltării urbanistice și al condițiilor de viață pentru tinerii părinți din întreaga țară.
Ministerul Dezvoltării are, în prezent, în derulare un alt proiect major de construire a 110 creșe finanțate din PNRR, cu fonduri europene. Deși acest proiect vizează extinderea rețelei de creșe la nivel național, la momentul preluării mandatului actual, doar 7 dintre aceste creșe erau finalizate. Termenul pentru finalizarea tuturor celor 110 unități este stabilit pentru luna decembrie 2025. Aceste inițiative sunt esențiale pentru susținerea unei educații de calitate pentru cei mici și pentru sprijinirea familiei în contextul economic și social al României.