Luni, pe data de 10 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat lansarea portalului național care permite depunerea cererilor, înscrisurilor, și plata taxelor de timbru online.
CSM îndeamnă profesioniştii din cadrul sistemului judiciar, într-un comunicat dat publicității luni, pe data de 10 iulie, să folosească portalul naţional care permite depunerea cererilor, înscrisurilor şi plata taxelor de timbru online, disponibil la adresa de internet https://registratura.rejust.ro.
CSM a lansat un nou portal pentru profesioniștii din domeniul juridic
Inițial, portalul a fost dezvoltat de către Curtea de Apel Galaţi, iar ulterior a devenit disponibil la nivel național, fiind, totodată, gratuit.
”Site-ul permite interacţiunea electronică a justiţiabililor şi profesioniştilor dreptului cu instanţele de judecată, oferindu-le acestora posibilitatea de a accesa cu uşurinţă următoarele servicii: depunerea unei cereri de chemare în judecată; declararea unei căi de atac într-un dosar; depunerea înscrisurilor într-un dosar deja existent; plata taxei judiciare de timbru într-un dosar utilizând cardul bancar; eliberarea certificatelor de grefă; eliberarea copiilor legalizate ale hotărârilor judecătoreşti. Posibilitatea de a plăti taxa de timbru utilizând cardul bancar simplifică în mod semnificativ interacţiunea cu instanţa de judecată, această modalitate de plată fiind implementată în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, Asociaţia de Plăţi Electronice din România şi Ghişeul.ro”, se arată în comunicat.
Utilizând formulare electronice din portal, informaţiile sunt transmise către grefierii registratori în mod structurat, astfel fiind facilitată înregistrarea rapidă a cererilor şi înscrisurilor în sistemele informatice proprii.
CSM le recomandă justiţiabililor care aleg să folosească noul portal să nu utilizeze, în același timp, şi celelalte instrumente de sesizare a instanţei, pentru a nu încărca în mod nejustificat activitatea instanţelor.
Se schimbă vârsta de pensionare a magistraților
Vă reamintim că pe data de 28 iunie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege pentru modificarea și completarea privind pensiile de serviciu, cu 209 voturi „pentru”, 27 „împotrivă” și 17 abțineri.
Consiliul Superior al Magistraturii susține că forma de lege adoptată de parlamentari este total diferită de cea avizată favorabil. Mai mult, noul proiect introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor.
„Având în vedere adoptarea de către Senatul României a proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu, Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă dezacordul faţă de maniera în care Parlamentul României a înţeles să se raporteze la autoritatea judecătorească, prin adoptarea de măsuri cu consecințe iremediabile asupra independenței justiției şi statutului magistratului.
În procesul legislativ nu a existat un dialog instituțional onest între puterea legislativă și puterea judecătorească, în sensul că nu a fost solicitat un aviz real al Consiliului cu privire la forma adoptată a proiectului de lege.
Puterea legislativă a trimis Consiliului o altă formă a proiectului de lege, care a fost avizată favorabil cu observații prin Hotărârea plenului nr. 187 din 22.12.2022.
Proiectul de lege adoptat astăzi a fost modificat succesiv în fața comisiilor Camerei Deputaților și Senatului, având o formă total diferită de cea avizată favorabil cu observații și introduce noi condiții care nu au fost supuse dezbaterilor și cu privire la care nu a fost emis avizul Consiliului Superior al Magistraturii.”, a transmis CSM.