CSM acuză un atac la independența judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) acuză un atac la independența judecătorilor! Pe 14 februarie 2025, mai multe articole de presă au preluat declarațiile Procurorului General, Alex Florența, făcute în timpul prezentării Raportului de activitate al DIICOT pentru anul 2024. Acesta a spus că există hotărâri judecătorești care variază de la surprinzătoare la șocante și că practica instanțelor s-a schimbat într-un mod neașteptat.

Aceste afirmații au stârnit indignare în rândul magistraților și sunt considerate un atac inadmisibil la independența judecătorilor care soluționează dosare penale, așa cum s-a discutat în ședința secției pentru judecători din acea zi. Instituția respectivă consideră că reprezentanții celor mai importante instituții din sistemul judiciar ar trebui să fie mai atenți și mai reținuți în declarațiile lor, deoarece acestea pot influența puternic modul în care cetățenii percep justiția și pot pune sub semnul întrebării corectitudinea deciziilor instanțelor.

„În dimineaţa zilei de 14 februarie 2025, au fost redate prin mai multe articole de presă afirmaţiile domnului Alex Florenţa, Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, formulate în contextul discursului susţinut la prezentarea Raportului de activitate al DIICOT pentru anul 2024, în sensul că « asistăm la soluţii ale instanţelor de la suprinzătoare la apoplexice şi la reconfigurare de practică judiciară şocantă.»

Aceste alegaţii au provocat indignare în cadrul sistemului judiciar şi constituie un atac inadmisibil la independenţa judecătorilor învestiţi cu soluţionarea cauzelor penale, astfel cum s-a apreciat în şedinţa Secţiei pentru judecători de astăzi (vineri – n.r.).

Reprezentanţii instituţiilor de la vârful sistemului judiciar trebuie să manifeste prudenţă şi rezervă în declaraţiile formulate, faţă de aptitudinea acestora de a influenţa semnificativ percepţia cetăţenilor asupra calităţii actului de justiţie şi implicit a legalităţii hotărârilor judecătoreşti pronunţate”, au transmis reprezentanții instituției respective.

Prima reacție a lui Alex Florența

Procurorul general a reacționat rapid! El „respinge interpretările potrivit cărora afirmațiile sale ar reprezenta critici la adresa hotărârilor judecătorești, respectă pe deplin independența judecătorilor și dorește să reafirme angajamentul său și al Ministerului Public în ceea ce privește cooperarea loială și respectul reciproc între judecători și procurori pentru realizarea unui act de justiție corect și profesionist.”

„Procurorul general al PÎCCJ a participat la ședința de prezentare a Raportului de activitate al DIICOT, ocazie cu care a susținut un discurs în care a analizat activitatea procurorilor antimafia pornind de la țintele stabilite în anul 2023, rezultatele obținute în anul 2024 și obiectivele pentru anul în curs.

În contextul analizei indicatorilor de calitate, procurorul general a menționat modificările legislative și revirimentele de practică judiciară din ultimii ani care, cumulat, au generat variații în privința ratei de achitare. Soluțiile de achitare pronunțate de instanțele de judecată, deși nu au fost apreciate ca imputabile procurorilor care au dispus trimiterea în judecată, au avut repercusiuni în privința fermității și operativității urmăririi penale cauzate de imprevizibilitatea practicii judiciare, se arată în comunicatul de presă emis de Parchetul General.