Lia Savonea a fost validată, miercuri, de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii pentru funcția de președinte CSM, judecătorul fiind singurul candidat pentru această poziție. De asemenea, Nicolae-Andrei Solomon a fost validat pentru funcția de vicepreședinte al CSM pentru anul 2019.

Lia Savonea a primit 13 voturi pentru, 3 împotrivă și 3 voturi nule. Nicolae Solomon a primit 18 pentru.

Lia Savonea a fost preşedintele Curţii de Apel Bucureşti începând cu anul 2010, anterior, în anul 2009, fiind vicepreşedinte al instanţei. Ea este este cea care a cerut, pe 12 noiembrie, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să supună în dezbatere efectele deciziei Curții Constituționale prin care s-a constatat existenţa conflictului generat de conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), precizând că „Secţia trebuie să dezbată în ce măsură conduita conducerii ICCJ nu se înscrie într-o veritabilă abdicare de la anumite valori ale Justiţiei”, o solicitare care putea duce la revocarea actualei șefe a instanței supreme, Cristina Tarcea.

 

Nicolae Solomon a candidat și anul trecut pentru funcția de vicepreședinte CSM, însă a pierdut în favoarea lui Codruț Olaru. Potrivit CV-ului său, Nicolae Solomon este născut în anul 1984 și a început activitatea, în 2008, la Parchetul de pelângă Judecătoria Medgidia. Ulterior, Solomon a activat ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 (până în 2011), iar apoi s-a mutat la Parchetul de pe lângă Tribunalul București (până în 2013). Procurorul a lucrat și la Parchetul General, după care s-a întors la Parchetul Capitalei.

Biografia Liei Savonea arată că ea este primul judecător pe masa căruia a ajuns dosarul Retrocedărilor al fostului primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, care de aproape un an este fugit în insula Madagascar. Dosarul a stat la Savonea din noiembrie 2008 până în februarie 2010, timp în care judecătorul a dat 14 amânări fără ca procesul să înainteze în vreun fel. Practic, cât a fost instrumentat de Lia Savonea, dosarul Retrocedărilor a fost ținut pe loc, scrie portalul www.info-sud-est.ro.

 

Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, care a fost coleg de cabinet cu Cătălin Voicu, fost senator PSD, condamnat definitiv, în aprilie 2013, la o pedeapsă de 7 ani pentru fapte de corupție.

Cătălin Voicu, fostul coleg al soțului judecătoarei Savonea, este un apropiat al fraților Mazăre, iar prietenia lor a fost confirmată inclusiv printr-o stenogramă a procurorilor DNA în care Voicu se punea de acord cu Alexandru Mazăre într-o chestiune referitoare chiar la dosarul Retrocedărilor. Alexandru Mazăre, fratele fostului primar, îi dădea detalii lui Voicu despre procurorul de caz și evaluatorii terenurilor în încercarea de a-i discredita pe specialiștii care au stabilit prejudiciul de 114 milioane de euro:

Savonea este și cea care a pronunţat şi una dintre deciziile de admitere a excepţiilor de neconstituţionalitate în cazul Ovidiu Tender pe vremea când acest lucru suspenda judecata ceea ce a tergiversat procesul omului de afaceri până la limita prescripției. Amintim faptul că omul de afaceri a fost condamnat în iunie 2015 la 12 ani de închisoare cu doar o zi înainte ca faptele să se prescrie.