CSM dă de pământ cu Iohannis: Inacceptabil! Nu primim ordine de la un preşedinte în campanie

Continuă replicile dure între preşedintele Iohannis şi Consiliul Superior al Magistraturii, după ce şeful statului a refuzat propunerea ca judecătoarea Dana Gîrbovan să devină ministru al Justiţiei.

Judecătorii din CSM vin cu o replică dură pentru preşedintele Klaus Iohannis. Ei spun că nu acceptă ordine de la nicio altă putere în stat, cu atât mai mult de la un președinte aflat în campanie electorală. În plus, se arată într-un comunicat al CSM, este inacceptabil faptul că Iohannis le indică cum să interpreteze şi să aplice normele privind statutul judecătorilor.

„Transmiterea de către Președintele României Klaus Iohannis, în termeni categorici, a unor directive către Secția pentru judecători, despre cum trebuie să interpreteze și să aplice normele privind statutul judecătorilor este inacceptabilă. Secția pentru judecători nu acceptă ordine de la nicio altă putere în stat, cu atât mai mult de la un președinte aflat în campanie, care dorește să atragă justiția în bătălia politică”, se arată într-un comunicat al CSM.

„De asemenea, date fiind prerogativele conferite constituțional, Secția pentru judecători va acționa, ferm și fără nicio ezitare, pentru a nu permite ca justiția să fie folosită în confruntarea electorală, sprijinind, în schimb, toate acțiunile ce au ca scop creșterea calității actului de justiție și a independenței acestuia, în interesul milioanelor de cetățeni, beneficiari ai actului de justiție”, mai precizează reprezentanţii CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii mai arată că, prin Decizia nr. 45/2018, Curtea Constituțională a arătat că funcția de judecător sau procuror este incompatibilă cu orice altă funcție de demnitate publică, iar incompatibilitatea există chiar si în ipoteza suspendării din funcție a acestuia.

„Niciun considerent din decizia Curții Constituționale, însă, nu poate conduce la concluzia că acceptarea, de către un judecător, să fie propus pentru numirea în funcția de ministru al justiției implică, de plano, o activitate cu caracter politic. O astfel de concluzie poate fi trasă doar în cazul interpretării deciziei Curții Constituționale într-o modalitate distorsionată și contrară raționamentului juridic cuprins în considerentele acesteia. În ceea ce privește incompatibilitatea propriu-zisă, aceasta apare doar în momentul în care două funcții sunt deținute simultan, ceea ce nu este cazul în momentul acceptării unei propuneri de numire în funcție”, se subliniază în comunicatul CSM.