CSM își alege astăzi noul președinte. Cine ar urma să preia funcția

CSM

Zi decisivă la Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul CSM se reunește astăzi pentru a-și alege noul președinte. Cine sunt cei doi candidați pentru această funcție?

Zi importantă pentru CSM. În cursul zilei de joi, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reunește pentru a-și alege noul preşedinte al CSM.

Amintim faptul că la data de 16 decembrie anul trecut, judecătorul Bogdan Mateescu, actualul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost votat interimar în această funcţie.

Mișcarea a venit după ce Secţia pentru judecători a CSM a respins candidaturile depuse de cei doi candidați, Gabriela Baltag şi Andrea Chiş. La acel moment, nenumărați membri din Consiliu au contestat decizia lui  Bogdan Mateescu prin care s-a propus interimar la şefia CSM.

Două judecătoarea i-au cerut demisia lui Bogdan Mateescu

La rândul lor, judecătoarele Gabriela Baltag şi Andrea Chiş i-au cerut acestuia demisie. La aceași dată, procurorul Nicolae Solomon a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM.

Menționăm faptul că, potrivit Constituției, Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri. Este vorba despre nouă judecători şi cinci procurori. Aceștia sunt aleși de către magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor.

Totodată, în Consiliu mai există și doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat, dar şi trei membri de drept,  ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără a mai exista posibilitatea reînvestirii.

Cum este ales președintele CSM?

În ceea ce privește funcția de conducere din cadrul Consiliului, Constituția, dar și legea 317/2004 privind CSM, prevede că Consiliul este condus de un preşedinte.

Acesta este la rândul său ajutat de un vicepreşedinte. Cei doi fac parte din secţii diferite și au un mandat de un an de zile, care nu poate fi reînnoit.

Referitor la modul în care se desfășoară alegerile, au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Pe de altă parte, nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile, prevede Constituția.

Totodată, conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers, mai arată legea.