Consiliul Superior al Magistraturii anunţă că susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale, în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora. Magistraţii cer Parlamentului să renunţe la proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale şi îşi arată disponibilitatea la dialog.
”Consiliul Superior al Magistraturii a luat act şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale convocate în data de 21.01.2020, în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora.
Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra riscurilor pe care un astfel de demers le poate produce asupra actului de justiţie”, se arată într-un comunicat de presă al CSM.
Magistraţii reiterează solicitarea adresată Parlamentului României în sensul renunţării la astfel de iniţiative legislative şi îşi exprimă disponibilitatea unui dialog onest, pornind de la premisa necesităţii de a consolida statutul de independenţă a magistraţilor judecători şi procurori.
Eliminarea pensiilor speciale se află pe ordinea şedinţei de marţi a Camerei Deputaţilor, şedinţa fiind programată la ora 14.00.
Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat în luna decembrie raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI. A fost introdus un amendament al deputatului Adrian Solomon prin care se elimină şi indemnizaţiile de merit pentru artişti şi sportivi, precum şi drepturile altor categorii profesionale.