Csoma Botond a descris rezultatul UDMR la alegerile europarlamentare drept „istoric”
Potrivit lui Csoma Botond, electoratul lor a înțeles miza acestor alegeri și s-a comportat ca atare.
”Pentru noi a fost un rezultat istoric obţinut la europarlamentare, aproape 580.000 de voturi, de 20 de ani nu am avut atât de multe.
Electoratul nostru a înţeles miza acestor alegeri şi s-a comportat ca atare şi suntem bucuroşi că maghiarii din România vor fi prezenţi, în continuare, în PE”, a declarat el la Prima News.
Csoma Botond a mai menționat că UDMR a reușit să convingă și românii să voteze pentru lista Uniunii pentru Parlamentul European pentru că mesajul său nu se limitează doar la aspecte etnice.
”Şi la Cluj am luat voturi de la români, dar am luat în Bacău, Constanţa, Galaţi şi la Bucureşti. Convingem şi români să ne voteze pentru că nu avem numai un discurs etnic”, a afirmat acesta.
Conform informațiilor comunicate marți după-amiază de către BEC, rezultatele preliminare arată următoarele procente obținute de partidele politice și candidații care au concurat la alegerile europarlamentare:
- Alianţa PSD PNL – 48,65%
- AUR – 14,95%
- Alianţa Dreapta Unită – 8,64%
- UDMR – 6,52%
- Partidul SOS România – 5,04%
- Partidul Reînnoim Proiectul European al României – 3,69%
- Ştefănuţă Nicolae, independent – 3,06%
Noi rezultate provizorii publicate de BEC pentru alegerile de duminică, 9 iunie
Conform comunicatului Biroului Electoral Central (BEC), au fost publicate noi rezultate provizorii ale alegerilor de duminică. Potrivit BEC, independentul Nicu Ștefănuță obține un mandat în Parlamentul European. Diana Șoșoacă a obținut, la rândul ei, un loc în Parlamentul European.
Potrivit rezultatelor provizorii ale scrutinului transmise marți după-amiază de către Biroul Electoral Central, Alianța PSD-PNL a obținut un scor de 48,65%, iar AUR s-a clasat pe locul al doilea, cu 14,95%, la alegerile pentru Parlamentul European. În același timp, independentul Nicu Ștefănuță a obținut 3,06% din voturi.
Aceste date sunt rezultatul centralizării voturilor din 19.790 din totalul de 19.870 de secții de votare. Au fost înregistrate 8.888.307 voturi valabil exprimate, în timp ce 486.731 de voturi au fost declarate nule.
PSD a obținut 37,06% din voturile pentru Consiliile locale, fiind urmat de PNL cu 30,28% și de AUR cu 9,02%, conform rezultatelor parțiale anunțate de Biroul Electoral Central (BEC), marți după-amiază, pe baza datelor centralizate până la ora 16:00. În ceea ce privește voturile pentru primari, PSD are 39,65%, PNL – 33,75%, iar AUR – 5,95%. Mai multe puteți citi aici.