CSSPP: un administrator de fond de pensii private poate investi 20% din active în instrumente ale pieţei monetare şi 70% în titluri de valoare

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat Norma privind modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative, informeaza un comunicat remis redactiei. Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative stabileste ca modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative poate fi facuta numai

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat Norma privind modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative, informeaza un comunicat remis redactiei.

Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative stabileste ca modificarea temporara a procentului maxim care poate fi investit in fiecare categorie de active ale fondurilor de pensii facultative poate fi facuta numai de catre CSSPP.  

Norma stabileste ca un administrator poate investi in instrumente ale pietei monetare, inclusiv conturi si depozite in lei la o banca, persoana juridica romana, sau la o sucursala a unei institutii de credit straine autorizata sa functioneze pe teritoriul Romaniei si care nu se afla in procedura de supraveghere speciala ori de administrare speciala sau a carei autorizatie nu este retrasa, fara sa depaseasca un procent mai mare de 20% din valoarea totala a activelor fondului de pensii facultative. Totodata, administratorul poate sa investeasca in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice din Romania, emise de state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European in procent de pana la 70% din valoarea totala a activelor fondului.           

Administratorul poate decide sa aplice aceste prevederi pana la atingerea valorii de 1.000.000 lei active nete ale unui fond pe care il administreaza sau pentru o perioada de maximum 1 an de la data colectarii primei contributii la fondul de pensii facultative, cu obligatia de notificare a CSSPP. De asemenea, administratorul are obligatia sa revina la incadrarea stabilita de prevederile legii in termen de 90 zile de la atingerea valorii de 1.000.000 lei active nete administrate ale unui fond.                  

Sursa: Capital