Vineri seara, gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat cazul de la Oneşti, unde doi ostatici au murit după ce poliţiştii nu au intervenit în mod decisiv pentru a-i salva timp de 5 ore. El numeşte ceea ce s-a întâmplat acolo “un festival al prostiei”.

“Sunt curios, dacă se face un sondaj în țara asta (…) câți cetățeni se simt în siguranță pentru că există polițiști în România”, s-a întrebat retoric CTP. El afirmă că şi un singur poliţist care nu-şi face datoria în România poate provoca daune enorme societăţii.

CTP: A fost o armată de polițiști care n-au făcut nimic, iar când au făcut ceva, a fost un festival al prostiei

“Deviza Poliției Române este „Siguranță și încredere”. Sunt curios, dacă se face un sondaj în țara asta, câți cetățeni vor spune că au încredere în poliție și, în general, în organele de forță și câți cetățeni se simt în siguranță pentru că există polițiști în România.

De fiecare dată când au fost tot felul de evenimente groaznice, grotești, în legătură cu poliția din România, mergând de la pedofilia unui polițist până la complicitatea cu infractorii a polițiștilor, până la amenințări cu moartea adresate de înalți polițiști jurnaliștilor pentru că erau descoperiți cu plagiat la doctorat – în toate aceste cazuri am auzit și această replică: „dar există și polițiști care își fac datoria”.

După părerea mea, este o autoiluzionare. Ne înșelăm spunând asta. Da, există, dar dacă există un singur polițist care nu-și face datoria, tocmai pentru că e polițist, el poate produce niște daune enorme societății. Și faptul că există alți polițiști care își fac datoria nu ajută, nu scuză, nu ne încălzește cu nimic.

Asta este natura meseriei de polițist și a acestor organe care trebuie să apere cetățenii. Dacă unul dintre ei greșește – or, la Onești nu a fost vorba de unul, a fost o armată de polițiști care n-au făcut nimic în cele 5 ore, iar când au făcut ceva, a fost un festival al prostiei”, a spus Cristian Tudor Popescu, vineri, în cadrul emisiunii “Cap limpede” de pe Digi24.

Autorităţile şi în special cei ce poartă uniformă se simt “deasupra acestor prăpădiți de civili”

CTP pune totul pe seama dispreţului faţă de cetăţeni care se poate regăsi, din păcate, la mulţi dintre cei care poartă uniformă fie că e vorba despre poliţişti sau cei în robe de magistraţi. “Indiferența, nepăsarea, disprețul autorităților față de simplii cetățeni”, spune cu amărăciune gazetarul.

“Da, există și polițiștii corecți, competenți. Or fi, în altă parte, în țara asta. Cu ce i-a ajutat pe cei doi oameni? Pentru că așa au scris vecinii lor: „Erați singuri și neputincioși știind că nu vă va ajuta nimeni, niciodată”. Nu are rost să ne amăgim cu asta.

Este vorba de disprețul față de cetățean. Indiferența, nepăsarea, disprețul autorităților față de simplii cetățeni – și în special al purtătorilor de uniformă. Uniformă de polițist, robă de magistrat și, în general, uniformă militară. Când te afli într-o astfel de uniformă, din păcate, eu văd în țara asta că nu înseamnă că, dimpotrivă, tu ai o răspundere mai mare socială față de ce se întâmplă în societate decât oricare cetățean civil. Nu. Înseamnă că tu te simți deasupra acestor prăpădiți de civili. Cum altfel se explică?

Ce au făcut ăștia la Onești? Stăteau acești polițiști în fața blocului, râdeau, spuneau bancuri. Nu știu ce spuneau ei acolo, dar pot să deduc. Spuneau: „Ce-o fi cu nea cutare ăsta acolo, cine știe din ce s-au luat, or fi fost la băutură împreună și cine știe, nu i-a plătit ăluia, nu e nicio treabă”. La modul ăsta a fost tratată chestiunea.”