Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat despre instituirea stării de urgență în România după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că a decretat acest lucru începând de luni.
Cristian Tudor Popescu a vorbit despre decizia președintelui și apreciază că Iohannis a făcut bine că a decretat de luni starea de urgenţă, pentru că populaţia să se obişnuiască cu gândul.
Pe de altă parte însă, gazetarul atrage atenția asupra unei probleme care o ridică decretarea stării de urgență, scrie fanatik.ro.
„Starea de Urgenţă este o vorbă, oamenii se sperie în primul rând, cei mai mulţi tresar pentru că arată o situaţie critică.
Ea nu rezolvă aceste probleme, cu toate că se alocă mai multe fonduri. Ţine de autorităţi cum se comportă şi cum acţionează. Că nu se aduc medicamente pentru tiroidă şi măşti dacă se decretează starea de urgenţă. Preşedintele a spus că în starea de urgenţă e cuprinsă şi rezolvarea rapidă a unor achiziţii medicale.
Vă daţi seama ce se poate face acum în ţara noastră în care coruptovirusul domină de secole. Credeţi că a scăzut apetitul de când a venit virusul? Starea de urgenţă nu poate fi văzută ca un panaceu. Nici nu trebuie să ne speriem de ea, dar nici să vedem în ea un miracol”, a spus acesta la Digi 24.
Starea de urgență este o măsură excepțională și se instituie în cazuri în care există riscul apariției „unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre”.
O singură dată a mai fost decretată stare de urgență în România, acest lucru având loc în timpul mineriadelor din 1999. Președintele Emil Constantinescu a convocat atunci sesiunea extraordinară a Parlamentului și a solicitat liderilor partidelor parlamentare să-și exprima poziția față de evenimentele în curs. În timpul nopții de 21-22 ianuarie 1999 a fost emisă ordonanța de urgență care instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României, începând cu ora 14 a zilei de 22 ianuarie.