Cristian Tudor Popescu a declarat că a fost surprins de alegerea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, de către preşedintele Klaus Iohannis, și se aștepta mai degrabă la liderul UDMR, Kelemen Hunor, să fie propus în fruntea unui nou guvern.
„Mă gândeam la o altă soluţie, comparabil de surprinzătoare, şi anume Kelemen Hunor, propunerea UDMR. Dar opţiunea Cioloş este, formal, logic, perfect acoperită pentru preşedinte.
Ordinea partidelor în funcţie de voturile obţinute în alegerile de anul trecut este PSD, PNL, USR Plus, AUR, UDMR. PSD a venit fără propunere de premier la Cotroceni – vrea alegeri anticipate.
PNL nu l-a propus pe Cîţu, întrucât nu consideră că dispune de o majoritate. Deci, cel mai votat dintre partidele care au propus un premier rămâne USRPlus. Mai mult, USRPlus face parte dintre partidele care au votat moţiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Cîţu – prin urmare ar avea, cel puţin teoretic, şanse la a strânge o majoritate generatoare a unui nou guvern.
Din punctul de vedere al socotelii capitalului de imagine însă, PNL pierde considerabil în urma gestului lui Iohannis. Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîţu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilinţa supremă, e de la USRPlus, cu care liberalii tocmai au hotărât că nu vor mai guverna neam, deoarece pluseriştii au votat moţiunea de cenzură.
Singura şansă a lui Cioloș este refacerea coaliţiei
La rândul său, USRPlus câştigă în bazinul electoral de dreapta, fiind perceput ca noul partid al lui Iohannis, iar PNL abandonat.
Ceea ce nu înseamnă că lui Cioloş îi va fi uşor să adune o majoritate. PSD nu îl poate vota, după ce, în textul moţiunii sale de cenzură, a produs un adevărat act de acuzare a miniştrilor USRPlus – şi-ar deruta electoratul. AUR, nici atât – ar pierde astfel din capitalul de imagine pe care l-a câştigat în ultimele săptămâni atacând coaliţia PNL-USRPlus-UDMR.
Singura şansă e să obţină voturile liberalilor şi ale UDMR, refăcând coaliţia. Cu maghiarii ar ajunge probabil la o înţelegere, deşi au şi aceştia condiţiile lor (vezi desfiinţarea SIIJ). Pe liberalii conduşi de Cîţu însă, doar o intervenţie divină a lui Iohannis i-ar putea determina să lingă unde au scuipat. Intervenţie pentru care nu cred că preşedintele mai are putere. Şi nici vrere. Caz în care înălţarea lui Cioloş ar fi pe o treaptă care să se rupă cu el şi USRPlus.
Şi apoi să urmeze adevărata propunere a preşedintelui, de nerefuzat sub ameninţarea parlamentarilor cu alegerile anticipate – PNL şi USRPlus, cel puţin, ştiu bine că ar fi mai mult decât decimaţi în cazul unui nou scrutin. Şi aşa, trasă-mpinsă, să se refacă coaliţia cu premierul lui Iohannis.
Că asta ar însemna încă nişte săptămâni în care cetăţenii vor avea, în criza din ce în ce mai gravă, sanitară şi socială, guvernul demis Cîţu la conducerea ţării, pe Iohannis poate să-l intereseze mai puţin decât un meci de golf”, scrie CTP pe republica.ro.