Cum ar fi dacă de ziua voastră, în loc de bijuterii din aur sau pietre prețioase, ați primi cadou unele din circuite integrate și din taste pe care scrie „Sleep“, „Wake UP“, „Power“ sau „Delete“? Indiferent dacă v-ar plăcea sau nu cadoul, măcar din curiozitate și tot ați întreba cine s-a gândit că așa ceva ar putea fi atârnat la gât sau de urechi. Pe acest lucru a mizat probabil și Alin Teglaș (38 de ani), unul dintre puținii artiști care confecționează – sub marca Devla Accesories -, bijuterii din piese de calculator.
„N-ai cum să nu ieși în evidență dacă porți o geantă din dischete în formă de X, un colier din piulițe ori șaibe, sau butoni din taste (…) creez ca să șochez“, mărturisește Alin Teglaș, care este cunoscut publicului din spectacolele Teatrului „Toma Caragiu“ din Ploiești. Se recomandă întâi de toate designer, apoi actor și compozitor de muzică electronică, și promite să‑și facă mai mult loc în piața accesoriilor „handmade contemporane“, cum îi place lui să spună. Își amintește cu exactitate când și cum i-a venit ideea să producă neobișnuitele accesorii: în 2007, împreună cu o prietenă, a scris un proiect pentru un concurs inițiat de Centrul Național al Dansului – București, care avea la bază conceptul «Reduce, Reuse, Recycle». „Nu am câștigat, dar atunci, în joacă, am făcut primii cercei și primele brelocuri“, povestește Alin Teglaș. Un an mai târziu a reluat ideea, a adunat materie primă, și joaca s-a transformat într-o afacere serioasă de comerț cu inele, brățări, broșe, coliere, cercei, magneți de frigider, genți, lămpi și mese.
„Cine le poartă are liber la imaginație. Prețul variază, depinde de model… am cercei cu ținte care sunt mai scumpi, vreo 30 de lei“, face el o paranteză.Cele mai scumpe creații ale designerului sunt însă mesele, care costă și 1.000 de euro.
Prima colecție Devla – botezată „Tribute to Computer-Tetris“ – a fost un tribut adus calculatorului prin genți lucrate din dischete cu formele din jocul Tetris. A urmat apoi insectarul cu nouă gâze și cei 15 roboței din taste și cabluri. Ultima colecție este „de poveste. I-am făcut pe Făt Frumos, Ileana Cosânzeana și balaurul cu trei capete, pe Scufița Roșie și pe cei trei purceluși“, spune el. I-au mai ieșit din mâini și „vreo șapte-opt cupluri, printre care Charlie Chaplin și Hitler sau Dracula și Marilyn Monroe.
Pe lângă târgurile de autor și expozițiile ocazionale la care participă, Alin își vinde creațiile și prin magazinele Hippie Hippie Shake și în librăriile Cărturești. Și vinde „binișor, dar nu este un venit constant“, spune el, „merg la un târg și se poate să vând de 100 de lei, de 1.000 de lei sau de 1.000 de euro“. Cel mai bine se vând „chestiile mai razna. De exemplu, am vândut vreo trei Hitleri“. Alin recunoaște că mai are destul de așteptat până să facă avere din pasiunea lui, dar deocamdată e mulțumit că îi crește vizibilitatea, prin urmare și comenzile. Nu se așteaptă ca toată lumea să-i înțeleagă muncă, motiv pentru care nici nu poate să explice exact ce gen de clienți vizează: „de la bunici care cumpără pentru nepoți, și tineri rebeli până la amatoarele de produse handmade, antreprenori nonconformiști și turiști“, încearcă el să găsească totuși un public țintă.Ambițiile lui Alin Teglaș sunt mari. Vrea să-și ducă bijuteriile, anul acesta, în magazine din Viena și Amsterdam. Iar la anul, speră să ajungă să facă și animație.
Ctrl+Alt+Delete = Profit
26 iunie 2013, 22:28
Ultima modificare în 27 iunie 2013, 01:28
O dovadă că absolut orice se poate transforma în artă iese din mâinile lui Alin Teglaș, care a construit din reciclarea PC-urilor vechi o afacere neobișnuită, dar de viitor
Etichete:
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook