Turismul mondial şi-a continuat relansarea în 2011, cu o creştere de 4,4% a sosirilor de turişti, însă ritmul de creştere ar urma să încetinească în 2012 într-un context economic mai sumbru, potrivit Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT).
"Sosirile de turişti internaţionali au crescut cu 4,4% până la 980 milioane, anul fiind caracterizat de o relansare economică mondială anemică, importante modificări politice în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, precum şi catastrofe naturale în Japonia" subliniază Organizaţia Mondială a Turismului.
Creşterea de 4,4% este una în conformitate cu prognozele OMT, care miza pe o creştere cuprinsă între patru şi cinci procente. În 2009 s-a înregistrat cel mai prost an din ultimii 60 de ani, iar în 2010 turismul mondial şi-a revenit înregistrând o creştere de 6,7% a sosirilor de turişti internaţionali.
În 2011, dacă Europa a înregistrat o creştere de 6% până la 503 milioane de turişti, Africa nu a înregistrat nicio creştere, cu 50 de milioane de vizitatori, după ce în 2010 a înregistrat o creştere de 6%.
"Creşterea cu două milioane a numărului de turişti cu destinaţia Africa subsahariană (creştere de 7%) a fost neutralizată de pierderile de turişti înregistrate de regiunea Africa de Nord (unde numărul de turişti a scăzut cu 12%), în condiţiile mişcărilor populare care au condus la căderea mai multor regimuri politice nord-africane în 2012", a explicat OMT.
Acelaşi efect s-a înregistrat şi în Orientul Mijlociu, unde numărul de vizitatori a scăzut cu 8% în 2011, cea ce înseamnă că numărul de turişti a fost mai mic cu 5 milioane, după ce în 2010 a crescut cu 14%. Regiunea Asia-Pacific a avut de suferit de pe urma tsunami-ului şi a cutremurului care a devastat Japonia în luna martie, creşterea de 6% înregistrată în 2011 fiind la mai puţin de jumătate faţă de cea de 13% înregistrată în 2010. În sfârşit, regiunea celor două Americi a înregistrat doar 4% mai mulţi turişti în 2011, după o creştere de 8% în 2010.
Pentru 2012, deşi ne aşteptăm la o încetinire economică general, "creşterea turismului ar urma să continue, dar într-un ritm mai lent", susţine OMT, care mizează pe o creştere de 3-4%. Dacă acest interval prognozat se va adeveri, "există toate şansele ca sosirile de turişti internaţionali să depăşească pragul de un miliard în cursul acestui an", scrie Agerpres.