Nokia Lumia 800 a fost lansat recent în țara noastră, însă Capital a avut ocazia să îl testeze înainte de lansare. Telefonul este aproape identic cu Nokia N9 în ceea ce privește aspectul exterior, însă când vine vorba de carateristici, aparatele sunt cât se poate de diferite. Nokia Lumia 800 este echipat cu un ecran de 3,7 inch AMOLED cu 16 milioane de culori și rezoluție de 800×480 pixeli, un procesor Scorpion de 1,4 Ghz, 512 MB RAM, spațiu de stocare de 16 GB, cameră foto de 8 MP cu lentile Carl Zeiss și sistem de operare Windows Phone 7.5 Mango.
Primul lucru pe care îl observi la Nokia Lumia 800 este carcasa din policarbonat care este perfect îmbinată cu ecranul. Designul este inedit și la acest capitol Nokia merită o bilă albă. Al doilea lucru pe care îl remarci este faptul că nu are niciun buton fizic decât cele de pe margine de unde poți regla volumul și un buton pentru camera foto. Telefonul, fiind construit dintr-o singură bucată de policarbonat, nu poate fi desfăcut, bateria fiind inaccesibilă. De, asemenea nu există nici slot pentru card. În partea de sus a telefonului există o ușiță care oferă acces  la conectorul  microUSB și la slotul pentru cartela SIM. Nokia Lumia 800 funcționează numai cu micro SIM-uri, iar pentru acest lucru Nokia primește o bilă neagră.
Revenind la caracteristici, ecranul este mai mult decât sensibil la atingere, iar culorile sunt extraordinare. În ceea ce privește luminozitatea, utilizatorul nici nu trebuie să umble la setări, aceasta reglându-se automat.
Procesorul cu care este echipat telefonul face ca acesta să „zboare” practic pe internet, iar aplicațiile se deschid instant. Sistemul de operare Mango este mult mai rapid decât Android și mult mai ușor de folosit. Utilizatorii au toate informațiile de care au nevoie pe ecranul principal, fie că vorbim de contacte, mesaje de pe rețele de socializare, fotografii sau calendar. Totul este la îndemână, astfel încât telefonul poate fi folosit cu ușurință de orice utilizator care nu a mai avut un smartphone până acum.
Un alt plus este camera foto de 8 megapixeli care capturează imagini foarte bune și filmează la 1.280 x 720 pixeli cu 30 de cadre pe secundă. Legat de difuzor, acesta putea fi și mai puternic, la fel și bateria, dar aceasta este o problemă pe care trebuie să o rezolve toți mari producători de smartphone-uri.
Nokia Lumia 800 are în prezent acces la peste 80.000 de aplicații. Nu se poate compara cu iPhone sau cu telefoanele Android, pentru care sunt disponibile 500.000 de aplicații, însă merită menționat că utilizatorii din țara noastră pot cumpăra aplicații. Până acum, pentru români, nu erau disponibile decât aplicațiile gratuite.
La capitolul aplicații trebuie specificat că telefonul vine cu softul de navigaţie Nokia Drive preinstalat gratuit, cu suita Office (Word, Excel, Powerpoint),  dar și cu serviciile “cloud”: Hotmail şi SkyDrive.
În opinia noastră, telefonul merită luat în considerare deoarece este rapid, are un design inedit, camera foto excelentă și ecranul de calitate. Nu îl recomandăm celor care vor să aibă acces la baterie, celor care vor un telefon cu difuzor puternic și SIM normal și nici celor care vor un spațiu de stocare mai mare.
Nokia Lumia 800 are un preț de pornire de 1.400 de lei, la liber, dar poate fi cumpărat la un preț mult mai mic cu abonament la unul dintre operatorii telecom.