O intreaga disputa a pornit de la decizia de a impozita anumite bunuri ca si salariile. Pentru inceput, am aflat ca trebuie platit impozit pe venit pe convorbirile in interes personal efectuate pe telefonul firmei. Similar, drumul la socri va fi impozitat daca o persoana va merge acolo cu masina firmei. Normele la impozitul pe venit, aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 54/2003, au dat o lovitura similara si primelor de asigurari incheiate de o companie in favoarea angajatilor.
„Ministerul Finantelor a urmarit sa descurajeze practica platii salariilor prin intermediul asigurarilor. Masura este luata intr-o situatie de forta majora, sub presiunea cerintelor FMI cu privire la colectarea veniturilor”, precizeaza pentru Capital Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP). Razvan turea Basarab, consultant la ING-Nederlanden, spune ca, in cazul sau, peste 30% din contractele incheiate cad sub incidenta noilor reguli, ceea ce va duce, cel mai probabil, „la rezilierea lor”. „Am colegi care au 60% din contracte incheiate in aceste conditii. Corelate cu Legea pensiilor, prevederile impozitului pe venit lovesc in pensiile private”, spune el.
Contrar oricarei logici, convorbirile telefonice spre uz personal, utilizarea pentru probleme personale a autovehiculului sau a altor echipamente ale firmei vor fi taxate mai mult decat a parut la prima vedere. Pe langa impozitul intre 18-40%, legislatia muncii stabileste toate celelalte taxe, ca si in cazul salariilor: sanatate, CAS. Directia de Relatii Publice si Comunicare din MFP precizeaza ca baza de calcul pentru CAS si sanatate este „fondul de salarii brute realizate lunar, respectiv, fondul de salarii realizat”. Cum Ordonanta nr. 7/2001 asimileaza veniturile in natura salariilor, aceste taxe se vor percepe implicit la primele de asigurare, convorbiri telefonice si alte avantaje. Subliniem inca o data este vorba de acele bunuri ale companiei utilizate in scop personal de catre angajat. Salariatul va plati si el contributia proprie la sanatate (7%), in virtutea aceleiasi expresii „venituri asimilate salariilor”, la fel CAS. Totusi, Ministerul Finantelor pastreaza unele rezerve si arunca pisica la Ministerul Muncii, sa se pronunte acestia. Numai ca reprezentantii de la Munca nu comenteaza.
Deputatul PD Liviu Negoita, membru in Comisia Juridica, critica dur activitatea Ministerului Finantelor pe care o considera „indreptata catre spolierea populatiei si a firmelor private, buni platitori de impozite si taxe, pentru a acoperi ineficienta ministerului de a colecta impozitele si taxele, incasate doar 60%. Impozitarea primelor de asigurare, pe langa faptul ca duce la o dubla impozitare pentru angajati, elimina componenta investitionala a unui astfel de instrument financiar”, spune deputatul Negoita.
Directorii companiilor de asigurari sunt rezervati in a face declaratii. In piata exista doua puternice curente de opinie: pe de o parte, exista un puternic lobby din partea asiguratorilor care au incheiat polite-salarii; pe de alta parte, cealalta tabara, care „voteaza” pe tacute cu Ministerul Finantelor.
Nicolae Crisan, presedintele CSA, lasa sa se simta dezamagirea ca nu a fost consultat in aceasta problema: „sunt pus in situatia de a afla din Monitorul Oficial”. Crisan avanseaza ca posibila solutie o reglementare introdusa in legea asigurarilor, la schimb cu anularea impunerilor fiscale. „Incercam sa punem pe hartie o prevedere prin care plata unor drepturi sau eventual a unor sume din politele de asigurare de viata (de tip unit linked) sa se poata face numai dupa o anumita perioada minima, de doi ani, de exemplu”, spune presedintele CSA.
Oamenii din asigurari explica necesitatea unor politie incheiate de companii, cum ar fi asigurarile pentru persoane-cheie (despagubirile sunt impartite in mod egal intre familie si companie). O serie de consultanti vor fi nevoiti sa returneze comisioanele in cazul in care clientii vor renunta la contracte. In vanatoarea declansata, ministerul va pierde impozitul perceput la venituri de acest tip, sigure pana acum.
PROCES CASTIGAT IMPOTRIVA STATULUI
Conf. univ. Corneliu Liviu Popescu, de la Facultatea de Drept, a dat in judecata statul pentru perceperea contributiei la sanatate pentru drepturile de proprietate intelectuala. Cazul a ajuns la Curtea Suprema de Justitie, care a anulat taxa (amanunte in Capital nr. 10/7 martie 2002). Conf. univ. Corneliu Popescu spune: „…eu am inaintat actiune in instanta si am avut castig de cauza pe principiul ca un ordin ministerial depasea prevederile legii in aplicarea careia era dat”. Ramane de analizat daca Normele depasesc sau nu cadrul stipulat de Ordonanta nr. 7/2001, adauga dl Popescu.
Opozitia promite sprijin in procese
„In cazul impozitarii primelor de asigurare suportate de angajator, Partidul Democrat va sprijini firmele care vor declansa procese impotriva Ministerului Finantelor, dupa modelul actiunii castigate in cazul contributiei de 7% la sanatate pentru drepturi de autor”, declara pentru Capital deputatul Liviu Negoita.
MINISTERUL FINANtELOR PRECIZEAZA PENTRU CAPITAL
· Folosirea autoturismelor si telefoanelor de catre angajati: reprezinta avantaj in natura numai partea corespunzatoare folosintei in scop personal a autoturismului si telefonului din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta. In acest scop, angajatorul analizeaza si decide asupra deplasarilor efectuate in interes de serviciu, inclusiv pe baza foii de parcurs; stabileste pentru telefoanele mobile un numar de minute de convorbire pe care acesta le considera necesare realizarii sarcinilor de serviciu;
· Contributii angajat: CAS se stabileste pe baza salariilor brute si a adaosurilor si sporurilor; CASS (Sanatate) se calculeaza asupra veniturilor din salarii care se supun impozitului pe venit;
· Contributii angajator: in privinta CAS, baza de calcul o constituie fondul de salarii brute realizate lunar; CASS (sanatate) – baza o constituie fondul de salarii realizat.