Omul de afaceri Raul Ciurtin a cumpărat, alături de Alina Codruţa Dobra şi Călin Gabriel Dobra, terenul de 13,9 hectare pe care se află fabrica de vopsele Policolor din zona Theodor Pallady a Bucureştiului. Investitorii intenţionează să dezvolte aici un proiect imobiliar comercial, potrivit surselor Capital.
În toamna anului 2014, grupul Policolor-Orgachim a încercat să vândă terenul fabricii, pentru circa 18,3 mil. euro, antreprenorilor români Daniel Drăgulin şi Robertino Georgescu, cunoscuţi pentru dezvoltarea ansamblurilor rezidenţiale Metropolitan Residence din Bucureşti. Cei doi investitori români intenţionau să construiască aici un cartier cu câteva mii de locuinţe, însă la sfârşitul anului trecut vânzătorul a reziliat contractul din cauza întârzierii plăţii. Policolor încasase un avans de circa 3 mil. euro şi eliberase o parte din teren, conform contractului.
„Am încheiat toate acţiunile cu Metropolitan Residence, inclusiv cele din instanţă. Părţile au decis restituirea avansului şi vânzarea întregii suprafeţe de teren către alt cumpărător cu care în acest moment avem un antecontract semnat“, au declarat pentru Capital reprezentanţii Policolor.
Contractul a fost semnat în 30 iunie 2017 în favoarea unei firme deţinute indirect şi în cote egale de familia Ciurtin, pe de o parte, şi Alina Codruţa Dobra (46 de ani) şi Călin Gabriel Dobra (48 de ani), de cealaltă parte, potrivit datelor înscrie în Cartea Funciară şi în Monitorul Oficial.
În momentul rezilierii fostului contract, Marius Văcăroiu, directorul general al Policolor, declarase că se aşteaptă să obţină un preţ mai bun din revânzarea terenului. Totuşi, estimările Capital evaluează noua tranzacţie la circa 19 mil. euro. Spre deosebire de vechii cumpărători, noua pereche de investitori nu ia în calcul construcţia de locuinţe, ci a unui proiect comercial, cel mai probabil un mall care să vină în completarea Auchan, Metro, Decathlon şi viitorul magazin IKEA din zonă, potrivit surselor Capital. Istoricul Alinei şi a lui Călin Dobra este în dezvoltarea de spaţii comerciale pentru Lidl şi Kaufland.
„Nu vă pot oferi detalii. Eu am intrat ca investitor. Proiectul este condus de asociaţii mei“, a declarat pentru Capital Raul Ciurtin, care este membru în Consiliul de Administraţie al Policolor şi fost partener al principalului acţionar al producătorului de vopsele.
Raul Ciurtin, alături de soţia sa Lorena Beatrice, au obţinut anul trecut circa 31 mil. euro din vânzarea pachetului de 44,9% deţinut la Albalact, firmă fondată de familia sa. Averea familiei Ciurtin este evaluată în ultima ediţie a Top 300 Capital Cei Mai Bogaţi Români la 46-48 mil. euro.
Francezii de la Lactalis, care au cumpărat acţiunile, au mai plătit circa 16,7 mil. euro şi pentru pachetul de 25,4% din Albalact deţinut de Reconstruction Capital II.
Compania Reconstruction Capital II, controlată de omul de afaceri Ion Florescu, deţine 40% din Policolor şi 63% din complexul hotelier Zenith din Mamaia. În această primăvară, Florescu a mai câştigat circa 13 mil. euro din vânzarea companiei de recuperare creanţe Top Factoring către Intrum Justitia AB.
CITIŢI ŞI Firma lui Ion Florescu se alege cu circa 13 mil. euro de pe urma vânzării Top Factoring
Fabrica se mută
Strategia Policolor prevede ca banii încasaţi din vânzarea terenului să fie utilizaţi pentru construcţia unei noi fabrici ce urmează să fie amplasată în spatele magazinului Dedeman Valea Cascadelor din cartierul Militari. În acest sens, în ianuarie 2015, producătorul a cumpărat un teren de 2,5 hectare ce a aparţinut companiei Chimester şi a demarat procesul de autorizare premergător construcţiei. Reprezentanţii Policolor au estimat costul de construcţie, incluzând terenul, la 6,4 mil. euro.
Pe lângă linia de producţie de vopsele şi lacuri pentru industria auto, cu o capacitate de 4.000 de tone pe an, care urmează să fie mutată din Pallady în Militari, Policolor intenţionează să pună în funcţiune şi o linie secundară pentru producţia de vopsele pe bază de apă cu o capacitate de 5.000 de tone/an/schimb de producţie. Inaugurarea noii facilităţi a fost reprogramată pentru anul 2018.