Experţii în resurse umane anticipează majorări salariale de până la 30%, în domenii precum construcţii şi bancar. Opiniile specialiştilor în resurse umane sunt împărţite când vine vorba de evoluţia salariilor în 2008, variind între o creştere de 30% şi stagnare.

Anul care tocmai se încheie a fost unul extrem de agitat pentru piaţa muncii. Ce ne aşteaptă, aşadar, în 2008? Cele mai recente date publicate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează pentru 2008 un salariu mediu lunar brut de 1.550 de lei (1.160 de lei net, în creştere cu 13,1% faţă de media din 2007). În acelaşi timp, populaţia ocupată totală va creşte cu 0,5%, de la 8,29 de milioane de persoane (2007) la 8,335 milioane de persoane (2008). Numărul salariaţilor se estimează că va creşte cu 2%, de la 4,77 milioane la 4,865 milioane. Rata inflaţiei pe 2008 este anticipată de CNP la 4,5% – în vreme ce estimarea BNR este de 4,3%. Pe de altă parte, un studiu al companiei britanice de consultanţă Mercer afirmă că salariul mediu din România va creşte în 2008 cu 8,3%, cu 3,3 puncte peste rata inflaţiei (estimată la 5%).

Specialiştii în resurse umane consultaţi de Capital afirmă însă că salariile ori ar putea stagna (precum Daniela Necefor, managing partner al Total Business Solutions), ori ar putea creşte în proporţii situate între 10% şi 30%, în funcţie de industrie, de gradul de specializare al postului şi de poziţia ierarhică.

„În cel mai sigur caz, salariile vor fi acordate conform performanţei şi nicidecum în funcţie de criza în care ne aflăm“, afirmă Daniela Necefor. „Se va regăsi un echilibru între salariu şi competenţe, respectiv performanţe. Pachetele salariale, tocmai în acest context, vor avea tendinţa de a se schimba – fiind un fix mai mic şi un variabil mai mare din două motive: unul motivaţional şi, în acelaşi timp, ca obligaţie către randament.“
Însă care ar putea fi posturile cel mai bine plătite în anul viitor? O listă ar arăta aşa: cele din domeniul analizei financiare – financial controller, analist financiar, broker, trader (Daniela Necefor); top management sau specialişti pe domenii de nişă (Andreea Călin, senior human resources consultant, AIMS Human Capital); specialiştii din majoritatea domeniilor (Liviu Constantinescu, business development manager, HART Human Resource Consulting); posturi de management de proiect şi cele specializate din domeniul financiar, precum controlling şi compensation and benefits (Andreea Lupan, manager, Barnett McCall Recruitment); posturile de management industrial, de la director general la cele tehnice sau de mentenanţă (Rudolf Fedorovici, consultant, Advice Human Resources); posturile de front office din domeniul bancar, dar şi cele de director financiar şi de director general din companii (Mihaela Damian, partener, Stanton Chase).

Motivele majorărilor remuneraţiilor din 2008 sunt deja cunoscute: emigraţia forţei de muncă şi deficitul de personal înregistrat pe plan intern, investiţiile noilor jucători şi pretenţiile salariale crescute ale angajaţilor. Însă soluţiile nu sunt prea multe; unii dintre cei pe care i-am întrebat s-au referit la o reglare naturală a pieţei, în timp ce alţii, precum Laura Huşti-Răduleţ, specialist PR al Lugera & Makler, afirmă că „pentru atenuarea actualei inflaţii salariale este importantă implementarea unor politici fiscale, dar şi identificarea de soluţii viabile menite a echilibra cererea şi oferta de locuri de muncă.“ 

Cele mai bine platite

80-8915-03actualitatea49.jpgÎn topul majorărilor salariale se vor menţine şi în anul viitor construcţiile (în general, toţi cei care activează în domenii conexe sectorului imobiliar vor continua să obţină venituri mai mari), serviciile financiare şi bancare, IT, telecomunicaţiile, resursele umane, sectorul farmaceutic, dar şi arii aflate fie în plină relansare, fie nou-venite pe piaţă, precum producţia, outsourcing-ul (eventual cel al unor servicii) ori domenii în care este posibil să se investească mai mult decât până acum, precum retailul – deşi unii dintre cei consultaţi de Capital prevăd în acest ultim caz creşteri minore ale salariilor. La polul opus, al celor mai scăzute majorări, se vor afla serviciile de sănătate şi industria prelucrării lemnului. În ceea ce priveşte poziţiile, se vor bucura de măriri substanţiale ale pachetelor salariale cei de pe poziţii de middle management, dar mai ales specialiştii cu înaltă calificare din aceste domenii.