PSD: Sectorul industrial crește prin programele adoptate de Guvern
Potrivit PSD, per ansamblu, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.
Sectorul auto, motorul economiei
În sectorul auto, exemplul cel mai vizibil al îmbunătățirii industriilor din România, activează aproximativ 150.000 de oameni, iar mii de companii în țară furnizează componente pentru acest sector. Comenzile pentru constructorii auto se ridică la 2,2 miliarde de euro, iar doar prin intermediul Dacia, acest sector contribuie cu 10% la exporturile țării.
Conform datelor statistice, în luna februarie 2024 au fost produse în România 50.488 de autoturisme, înregistrând o creștere de +3,54% față de februarie 2023. Dintre acestea, 29.241 de unități au fost fabricate în uzina Dacia de la Mioveni, iar 21.247 în uzina Ford Otosan de la Craiova.
Astfel, producția a fost de peste patru ori mai mare decât numărul autoturismelor noi înmatriculate, care au atins un volum de 11.339 de unități, în scădere cu 8,92% față de luna februarie 2022. Această diferență se datorează în mare parte rezultatelor foarte bune obținute de producătorii români la export, în special de către Dacia. Conform datelor ACEA (Asociația Constructorilor Europeni de Automobile), în perioada ianuarie-februarie 2024, Dacia a vândut în Europa 98.505 de mașini, în creștere cu 6,3% față de primele două luni din 2023.
La Craiova, se vor produce autoturisme electrice
Progresul constructorilor români de automobile este anticipat să înregistreze o creștere semnificativă în partea a doua a anului, odată cu lansarea celei de-a treia generații a modelului Duster. De asemenea, la uzina de la Craiova, pe lângă versiunile cu combustie clasică ale lui Transit Courier și Puma, se vor produce și variantele electrificate. Aceste proiecte vor implica noi companii în calitate de furnizori, vor genera locuri de muncă, în special pe platforma Ford Otosan, și sunt o parte integrală a priorităților PSD și ale Guvernului Ciolacu.
După vizita sa la fabrica Dacia în februarie, premierul a subliniat investițiile publice semnificative în infrastructura de transport și a stabilit identificarea și implementarea unui regim accelerat pentru mecanismele de export pe rute feroviare, rutiere și maritime de autovehicule produse în România ca o prioritate.
”Statul va sta alături de investitori pentru a-și menține competitivitatea și a oferi industriei auto din România pârghiile legislative și administrative astfel încât activitatea lor de cercetare, producție și export să fie cât mai eficientă”, a afirmat Marcel Ciolacu.