Creşterea economică a României a depăşit, anul trecut, toate previziunile iniţiale, arată ultimele estimări ale specialiştilor.
Institutul Naţional de Statistică ar urma să anunţe astăzi un avans al PIB de cel puţin 2% şi cel mult 3%, semnificativ mai mare decât estimările iniţiale care vedeau o creştere de maximum 1,3-1,5%. Dintre bănci, cea mai optimistă prognoză o are ING care vede o creştere în jurul a trei procente.
Fostul premierul Emil Boc vedea o cifră între 2 şi 2,5% în timp ce ultima prognoză a FMI plasează creşterea la 2%. Cauzele acestei creşteri peste aşteptări le explică economistul Lucian Isar. “Surpriza economică în 2011 este datorată unui an agricol excepţional şi unei corecţii tehnice datorită căderii masive din anii anteriori”, spune Isar care subliniază însă că avansul din 2011 nu a fost unul “ care să genereze noi locuri de muncă”.
Reversul medaliei. 2012 “pe muchie”
Tocmai cele două motive de creştere din 2011 adică aportul agriculturii şi efectul de bază( raportarea la un an foarte slab) ar putea deveni factori care să contribuie la realizarea unei creşteri marginale în 2012 care ar echivala cu o stagnare economică.
Problemele din zona euro rămân însă principalul motiv de îngrijorare.
“Vedem o creştere de numai 0,8% (ce include o contracţie în prima parte a anului), majorarea cheltuielilor publice nefiind probabil capabilă să compenseze şocul provocat de contracţia zonei euro”, spune Vlad Muscalu, economistul şef al ING. De altfel absolut toată lumea şi-a revizuit recent prognozele privind creşterea din 2012 ca urmare a înrăutăţirii situaţiei din zona euro(principalul partener comercial al României).
Mai optimistă decât toţi, Banca Mondială vorbeşte despre o creştere de 1,5% faţă de 3,7% cât era prognoza iniţială. BERD vede creşterea undeva la 0,8% faţă de 1,1%, FMI la între 1 şi 1,5% faţă de 1,8- 2,3% în timp ce băncile plasează creşterea la doar 0,5% faţă de 1,5-2%.