Activele financiare ale României, creștere cu 2,8 puncte procentuale

Creșterea semnificativă a stocului disponibilităților în numerar și depozite a determinat evoluția ascendentă. Aceasta a ajuns la un nivel de 6,5% din PIB. Creșterea a fost influențată de încasarea celei de-a doua tranșe pentru Fondul de Modernizare, în valoare de 1,025 miliarde de euro, și de sumele rezultate din emisiunile de titluri de datorie ale Ministerului Finanțelor.

Procentul stocului participațiilor și acțiunilor/unităților fondurilor de investiții a crescut cu 1,1 puncte procentuale. Astfel, a atins nivelul de 10,6% din PIB.

Cât despre creditele acordate de administrațiile publice, acestea au ajuns la 2,2% din PIB, înregistrând o scădere cu 0,1 puncte procentuale față de trimestrul IV 2022, ca urmare a rambursărilor efectuate de societățile nefinanciare. În același timp, creanțele financiare din categoria alte conturi de primit au ajuns la 7,6% din PIB. Acestea includ taxe, impozite, contribuții sociale, creanțe comerciale, sume datorate de agenții economici autorităților publice și creanțe externe, au crescut cu 0,7 puncte procentuale.

Angajamentele financiare, creștere cu 6,6 puncte procentuale

În ultimul trimestru al anului 2023, angajamentele financiare ale administrațiilor publice, exprimate ca pondere în PIB, au înregistrat o creștere de 6,6 puncte procentuale, ajungând la 58,5%. Această tendință ascendentă a fost determinată în principal de majorarea stocului titlurilor de natura datoriei. Aceasta a crescut cu 5,2 puncte procentuale în perioada analizată, atingând 38,3% din PIB, a transmis Banca Națională a României.

Această creștere a fost generată de emisiunile de obligațiuni efectuate de Ministerul Finanțelor pe piața internă și de redeschiderile pentru obligațiunile externe, utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei guvernamentale.

În trimestrul IV al anului 2023, creditele guvernamentale angajate au înregistrat o creștere nominală de 12% față de trimestrul IV 2022. Aceasta s-a datorat în principal emisiunilor de titluri de stat nenegociabile destinate populației prin programul Tezaur. Cu toate acestea, în termeni relativi, creditele guvernamentale au înregistrat o scădere cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la 8,1% din PIB.

BNR
Banca Națională a României / SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Stocul altor conturi de plătit a ajuns la 10,7% din PIB

O tendință similară a fost observată și în stocul altor conturi de plătit. Acesta a crescut la 10,7% din PIB, cu 1,4 puncte procentuale față de trimestrul IV 2022. Această creștere a fost determinată de sumele datorate societăților nefinanciare, ca urmare a măsurilor întreprinse de stat pentru reducerea impactului rezultat din creșterea prețurilor energiei și din fondurile externe nerambursabile.

Conform BNR, sectorul administrațiilor publice a înregistrat un necesar net de finanțare de aproximativ 2,4% din PIB în ambele trimestre analizate. Administrația centrală a înregistrat un necesar net de finanțare de 2,2% din PIB în trimestrul IV 2023, comparativ cu 1,9% din PIB în trimestrul IV 2022.

Administrațiile locale au consemnat un necesar net de finanțare de 0,4% din PIB în trimestrul IV 2023, față de 0,2% din PIB în trimestrul IV 2022, în timp ce Administrațiile de securitate socială au prezentat o capacitate netă de finanțare de 0,2% din PIB, în creștere față de un necesar net de finanțare de 0,2% din PIB în perioada similară din 2022.