Perechea germano-franceză vrea ca membrii euro să îşi reducă deficitul bugetar anual la mai puţin de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), şi ca fiecare să adopte în propriile constituţii „frâne pentru datorii“ în stil german, pentru a face aceste limite legale. Iresponsabilii vor trebui să facă faţă mâniei Comisiei Europene.  
Nu toată lumea este de acord cu această abordare. În anii de început ai zonei euro, atât Franţa, cât şi Germania, au trecut peste limita de deficit de 3% stabilită prin Pactul de Stabilitate şi Creştere, care se dorea a lega ţările euro la aşa numitul „criteriu de la Maastricht“, gândit pentru a ţine membrii uniunii într-un anumit tipar fiscal.
Alţii subliniază că nu caracterul fiscal capricios a stat la baza crizei: Spania şi Irlanda, două dintre cele mai problematice ţări în momentul de faţă, au avut surplus bugetar în 2007. O altă parte se îngrijorează că prea multe măsuri de austeritate vor conduce la sugrumarea creşterii; după cum arată graficul de mai jos, multe ţări din zona euro au depăşit cu mult limita de 3%. Dar criticile aduse de Merkel-Sarkozy se vor confrunta cu un veritabil adversar.

SURSA: The Economist