Klaus Iohannis a promulgat joi, 9 noiembrie, o lege importantă pentru alocațiile din România. Măsura a fost luată în contextul majorării preţurilor pentru toate categoriile de bunuri şi servicii.
Cresc alocațiile din România! Klaus Iohannis a promulgat legea care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care cuantumul alocaţiei de stat este indexat anual, din oficiu, cu rata medie a inflaţiei
Klaus Iohannis a promulgat o lege importantă pentru alocațiile din România
Potrivit actului normativ, măsura a fost luată în contextul majorării preţurilor pentru toate categoriile de bunuri şi servicii. Alocaţia pentru copiii de până la 2 ani a fost stabilită, de la începutul anului, la 600 de lei.
Cea pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani a fost stabilită la 243 de lei. În cazul minorilor cu handicap, alocaţia este de 600 de lei.
Amintim că alocaţia de stat li se acordă şi tinerilor de peste 18 ani care sunt elevi de liceu sau şcoală profesională, până la terminarea studiilor.
Aceasta este acordată şi majorilor cu handicap care urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar, dar nu mai târziu de vârsta de 26 de ani.
De asemenea, adulţii cu handicap beneficiază de o indemnizaţie compensatorie, între 60 şi 350 de lei.
Documentele de care au nevoie părinții pentru obținerea alocației
Amintim că părinții trebuie să aibă în vedere mai multe acte pentru obținerea alocației. Este vorba despre aceste documente:
- cerere alocație de stat;
- carte de identitate /BI părinti;
- certificat de naștere copil;
- certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat;
- hotărâre de încredințare, dacă este cazul;
- hotărâre de adopție, dacă este cazul;
- extras de cont pe numele titularului, în cazul în care alocația se va vira într-un cont bancar.
Totodată, pot exista cerințe și documente suplimentare pe lângă cele obișnuite, în cazul alocației de stat pentru copiii născuți în străinătate sau pentru copiii ai căror părinți au naționalități diferite sau domicilii diferite.
Este vorba despre următoarele: cerere alocație de stat; acte de identitate părinti copil (buletin/carte de identitate, carte de identitate provizorie, pașaport, carte de rezidență, legitimație de ședere temporară) original; certificat de naștere copil eliberat de autoritățile române (certificat cu CNP, nu și certificate traduse) original; livret de familie sau certificat de căsătorie original; adeverință de la autoritățile competențe de pe teritoriul țării unde s-a născut copilul, din care să reiasă că s-a/nu s-a beneficiat de prestații echivalente, dacă este cazul; extras de cont pe numele titularului; procura notarială și act de identitate al persoanei împuternicite să reprezinte părinții plecați în străinătate, original.