Kelemen Hunor vrea să fie majorate pensiile cu 15%-16%
Vicepremierul României și liderul partidului UDMR, Kelemen Hunor, consideră că pensiile românilor ar trebui majorate în funcție de rata inflației, ceea ce înseamnă că veniturile bunicilor noștri ar trebui să crească cu 15%-16% de la 1 ianuarie 2023.
„În momentul în care proiectul de buget va fi discutat în coaliție, atunci vom discuta şi procentul. Până la această oră nu am discutat în coaliție despre proiectul de buget, cu toate că în noiembrie trebuie să-l trimitem în Parlament, că ăsta a fost angajamentul nostru. Se poate face, că Ministerul de Finanţe cu ministerele de linie au început şi lucrează pe buget, deci nu este adevărat că nu se lucrează, dar în coaliţie trebuie să stabilim câteva chestiuni importante, de la deficit, până la liniile care vor fi finanţate – proiectele de investiţii anuale, multianuale.
Dacă nu dai bani la investiţii publice, şi aici vorbim de proiecte mari, atunci şi economia va suferi, şi nici nu poţi să opreşti proiectele începute. (…) Punctul nostru de vedere este că pensiile trebuie crescute cu rata inflaţiei – 15-16% – asta vom vedea în momentul respectiv cât va fi la sfârşitul anului, în momentul în care discutăm în Parlament proiectul de buget, dar asta este limita la care eu m-aş duce acum, şi pensionarii merită acest efort şi noi trebuie să facem acest efort. (…) Dar nu am luat o decizie”, a declarat, marți, Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a vorbit și despre procentul de 9,4% din PIB-ul României pe care și l-a asumat Guvernul de la București pentru cheltuielile cu pensiile românilor. Potrivit spuselor sale, nu există un procent de 9,4% obligatoriu pentru statele membre UE.
„Discută şi mâine Nicolae Ciucă, merge la Bruxelles şi probabil că va discuta şi acest aspect. În primul rând nu există un procent de 9,4% obligatoriu pentru statele membre. Nu există aşa ceva. Deci noi am verificat în statele membre, există situaţii diferite, dar nu poţi să spui că există undeva un criteriu de 9,4, 9,3, 9,5%. Nu ştiu cum a apărut acolo, sincer vă spun. (…)
Aici eu nu vreau să acuz pe nimeni, nici pe USR, că ei au fost atunci la conducerea Ministerului Investiţiilor. (…) Nu ştiu cum a apărut ideea de 9,4%, dar, dacă fac un calcul, atunci îmi dau seama că România se încadrează în limita de 9,4%, cu excepţia pensiilor aşa-numite pensii speciale, că eu nu vreau să le numesc pensii speciale, că nu sunt speciale, eventual legile sunt speciale şi incorecte, că sunt pensii de serviciu”, a explicat vicepremierul României.
Există o încurcătură în privința pensiilor speciale
El a specificat că o „există o încurcătură” în privinţa pensiilor speciale întrucât magistrații nu pot avea pensia mai mare decât salariul.
„Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, şi nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Şi aici există în acest moment o discuţie, inclusiv o consultanţă cu Banca Mondială şi trebuie să găsim o soluţie pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivităţii trebuie respectat. Principiul contributivităţii trebuie să fie şi pentru cei care sunt în serviciul public. (…) Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuţi în serviciul public. (…) Acest lucru trebuie făcut.
Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani. E iarăşi un principiu: nu poţi să iei şi pensia de serviciu la 50 de ani şi după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, şi aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistraţi. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a precizat liderul UDMR, relatează la TVR Info.