Un nou scandal privind legea pensiilor pare să prindă contur după declarațiile de duminică făcute de premierul Marcel Ciolacu. Șeful executivului a transmis că modificarea legii a intrat în linie dreaptă pentru a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Problema principală o reprezintă modul de calcul al majorării pensiilor. Unele voci susțin că majorările anunțate inițial, de până la 16%, ar putea fi reduse la doar 14% în versiunea finală a legii.

Care sunt scenariile posibile privind majorarea pensiilor?

Sindicalistul Anton Hadăr a prezentat trei scenarii posibile legate de majorările de pensii care ar putea fi aplicate la 1 ianuarie.

„Scenariul 1 este Legea 127, mă refer la formulă. Se pare că restul articolelor sunt cam aceleași. Aceasta este problema numărul 1, esențială, formula de calcul”, a explicat Anton Hadăr, în direct la Antena 3 CNN.

„Scenariul 2 nu este altceva decât o modificare poate nesemnificativă, favorabilă pensionarilor. Efortul financiar este mult mai mare, pentru că crește numărul de puncte al pensionarului și ca să aplici legea te costă mai mult”, a spus Anton Hadăr.

„Scenariul 3 i-ar avantaja pe pensionari, ar fi o creștere de peste 30%. Se vrea să se meargă pe scenariul 1, din ceea ce știu eu. Se fac cele trei scenarii, ca să se aleagă într-un final unul”, a mai spus sindicalistul.

Legea pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că îşi doreşte ca până la 1 ianuarie să fie promulgată noua lege a pensiilor. Până la 1 noiembrie ar trebui să se încheie toate procedurile în privinţa pensiilor speciale.

Premierul a menţionat că, împreună cu Banca Mondială şi cu Comisia Europeană, s-a decis să se meargă pe varianta prin care se închid inechităţile în interiorul legii pensiilor.

Până în noiembrie 2023, toate pensiile vor fi recalculate. Pensiile vor fi majorate apoi cu până la 20%, spunea ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Majorarea pensiilor va costa statul român 16 miliarde de lei, fix cât va încasa de la mediul privat în urmă creșterii taxelor şi a impozitelor.

Ministrul Finanțelor preciza că recalcularea pensiilor se va baza pe două elemente principale. Primul element este valoarea de referință a punctului de pensie. Al doilea element este numărul de puncte, care se calculează ca un raport între salariul lunar al persoanei pensionate și salariul mediu brut din economie.