Cu cât s-a majorat contribuția la Pilonul II de pensii. Senatul a votat

pilonul ii, pensii, bani

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă propunere legislativă privind majorarea anuală a contribuției la Pilonul II de pensii a fost adoptată tacit de Senat. Propunerea va merge acum la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Despre ce este vorba mai exact?

Senatul a adoptat tacit majorarea anuală a contribuției la Pilonul II de pensii

Senatul a adoptat tacit, marți, o propunere legislativă inițiată de un grup de parlamentari din USR, care prevede majorarea progresivă anuală cu 1% a cotei de contribuție la Pilonul II de pensii.

Propunerea, care nu a fost dezbătută și votată în termenul legal, urmează acum să fie analizată de Camera Deputaților, forul decizional.

Conform inițiativei legislative, cota de contribuție la Pilonul II de pensii va crește cu 1% în fiecare an, începând cu data de 1 ianuarie, până se va atinge un procentaj de 10% din venitul brut al angajaților. Acest mecanism ar fi pus în aplicare de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

„Începând cu data publicării prezentei legi in Monitorul Oficial al României, cota de contribuție la fondul de pensii se majorează anual cu 1%, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, până la atingerea unui procentaj de 10%”, prevede nota de adoptare.

SURSA FOTO: Dreamstime

Care este motivul creșterii contribuției

În expunerea de motive, parlamentarii USR susțin că această creștere a contribuției este necesară pentru a asigura o tranziție treptată și sustenabilă spre un sistem de pensii în care Pilonul II să joace un rol important în asigurarea unui trai decent pentru pensionari. În plus, ei subliniază că măsura ar reduce presiunea asupra bugetului de stat pe termen lung, în contextul îmbătrânirii populației.

„Sistemul de pensii din Pilonul II ar trebui privit ca o investiție care crește cheltuielile publice pe termen scurt, dar va deveni mai ieftină pe termen lung”, se arată în documentul care însoțește propunerea legislativă.

Această investiție este văzută ca esențială pentru a asigura un nivel de venit adecvat pentru persoanele care ajung la vârsta de pensionare, contribuind la reducerea sarcinii statului.

Adoptarea tacită și următorii pași

Nota de adoptare tacită a fost citită în plenul Senatului de Virgil Guran, vicepreședintele Senatului. Propunerea a fost adoptată tacit, deoarece termenul de dezbatere și vot s-a împlinit pe 2 septembrie, fără ca proiectul să fie supus discuției.

Acum, propunerea va merge la Camera Deputaților, care are rolul decizional în acest proces legislativ.