Cu cât s-au ieftinit apartamentele în 2012

Preţul mediu al apartamentelor a scăzut, în acest an, până la 1.000 euro/metru pătrat, cu toate că dezvoltatorii se aşteptau să găsească o piaţă activă în jurul preţului de rulare a programului 'Prima Casă', scrie Agerpres.

Din martie 2008, (momentul de vârf al pieţei imobiliare, când preţul mediu cerut pentru locuinţele vechi şi noi din întreaga ţară a atins nivelul maxim) până în decembrie 2012, apartamentele s-au ieftinit cu 52%. Astfel, dacă un metru pătrat util costa, în medie, la nivel naţional, 2.058 de euro înainte de valul de scăderi provocate de recesiune, acum aceeaşi unitate de suprafaţă poate fi achiziţionată cu mai puţin de 1.000 de euro, respectiv cu 986 de euro. Marja de scădere este diferită însă atât în funcţie de fiecare oraş în parte, cât şi de categoriile de locuinţe.

În Capitală, preţurile au înregistrat o scădere de 49,5% pentru apartamentele noi şi vechi, de la un nivel maxim de 2.264 de euro pe metru pătrat în martie 2008, până la o valoare de 1.142 de euro pe metru pătrat în decembrie 2012.

În Braşov, preţurile apartamentelor au scăzut, faţă de martie 2008, cu 40,6%, până la o medie de 859 de euro pe metru pătrat.

În Iaşi, analiştii imobiliari au consemnat o scădere generală de 34% a preţurilor apartamentelor scoase la vânzare, de la 1.297 de euro pe metru pătrat util în primăvara lui 2008, până la 850, în prezent, în timp ce în Cluj-Napoca, apartamentele s-au ieftinit cu 36,3%, până la o medie de 917 euro/mp.

De la începutul anului 2012 până în prezent, valoarea de cumpărare a apartamentelor vechi a scăzut cu 3%, iar a celor noi cu 7%
. Pentru garsoniere a fost înregistrată o scădere cu 3,5% a preţului locuinţelor construite înainte de anul 2000 şi respectiv o diminuare cu 8% a costurilor de achiziţionare pentru apartamentele noi.

La imobilele cu două camere, diminuarea valorii de vânzare-cumpărare a fost de 9% pentru apartamentele noi şi doar 2% pentru cele vechi. Aceeaşi direcţie descendentă au înregistrat şi apartamentele cu trei camere din blocurile noi, care s-au ieftinit cu 5% în cursul anului 2012, urmate de apartamentele cu trei camere situate în blocuri vechi, ieftinite cu doar 2%. Pentru apartamentele noi cu patru sau mai multe camere, diferenţa de preţ înregistrată în 2012 faţă de anul 2011 a fost în scădere cu 5%, iar pentru imobilele vechi cu aceleaşi caracteristici preţurile au scăzut cu 3%.

‘Dezvoltatorii se aşteptau să găsească o piaţă activă în jurul preţului de rulare a programului Prima Casă, motiv pentru care majoritatea ansamblurilor demarate în ultimul an au avut o componentă semnificativă de imobile destinate acestui segment de piaţă. Cumpărătorii au fost şi mai precauţi. Ba mai mult, incertitudinile în ce priveşte continuarea programului Prima Casă au generat în rândul cumpărătorilor derută şi implicit amânarea deciziei de a cumpăra’, a declarat Răzvan Muntean, general manager Imopedia.ro.

În ceea ce priveşte terenurile, anul 2012 a adus, de asemenea, reduceri de costuri pentru achiziţionare, de la 7% pentru terenurile intravilane, până la 11% pentru loturile de pământ extravilane.

Casele şi vilele au înregistrat scăderi de doar 2% a valorii de vânzare/cumpărare, situându-se la finalul anului 2012 printre cele mai stabile tipuri de imobile în ceea ce priveşte variaţiile preţului de achiziţionare.

Proiectele de ‘buzunar’ au fost trendul pieţei imobiliare din Bucureşti. Acestea sunt ansambluri rezidenţiale de dimensiuni considerabil reduse faţă de complexurile rezidenţiale cu care piaţa era obişnuită, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici de construcţie care se regăsesc în preţul final de vânzare. Dezvoltatorii au reînceput, de altfel, în 2012 să investească în construcţia unor ansambluri noi, fiind conştienţi de cererea existentă pe piaţă, dar luând în calcul, în principal, segmentul de locuinţe low-cost.

Astfel, în piaţă circa 45% dintre investiţiile făcute pe segmentul rezidenţial aparţin dezvoltatorilor români. Cele mai noi şi mai căutate dezvoltări apărute în piaţă sunt Dream Residence care a costat 8 milioane de euro, North 24 Resindence cu o investiţie de 2,5 milioane de euro, dar şi ansamblul rezidenţial din zona de nord a Capitalei, Epoque Residence care a necesitat o investiţie de trei milioane de euro. Adama, Be Igloo, Green City, Victoria Consult continuă dezvoltările rezidenţiale ca urmare a vânzărilor satisfăcătoare realizate în 2012. Euro Insol, administratorul judiciar al proiectului Asmita Gardens a reuşit să îşi accelereze ritmul de vânzare al locuinţelor. Ca urmare a vânzărilor Asmita a reuşit din surse proprii să achite antreprenorului general Strabag România 1,05 milioane de euro, reprezentând costuri de finalizare a lucrărilor la faza a doua a proiectului, precum şi creanţa de un milion de euro către creditorului bugetar Primăria Sector 4 .

Cele mai multe dezvoltări rezidenţiale s-au făcut, în 2012, în zonele de sud şi sud-est, zone în care terenurile au preţuri mai scăzute decât în nord.

Majoritatea dezvoltatorilor vor miza şi în 2013 pe continuarea programului ‘Prima Casă’, dar şi pe o anume deblocare a creditelor date de bănci populaţiei care nu se încadrează în acest program.