Cu cât s-au ieftinit materialele folosite la construcţia unei case

Preţurile principalelor materiale utilizate în construcţia unei case la roşu nu au scăzut pe cât se previziona la începutul anului, în ciuda crizei economice care a generat o reducere puternică a cererii. Fluctuaţiile de preţ se încadrează între 6 şi 20%, în unele cazuri producătorii ajungând la pragul rentabilităţii, după cum o arată şi indicatorul cifrei de afaceri la nivel de industrie care a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului. Capital.ro a realizat o anal

Preţurile principalelor materiale utilizate în construcţia unei case la roşu nu au scăzut pe cât se previziona la începutul anului, în ciuda crizei economice care a generat o reducere puternică a cererii. Fluctuaţiile de preţ se încadrează între 6 şi 20%, în unele cazuri producătorii ajungând la pragul rentabilităţii, după cum o arată şi indicatorul cifrei de afaceri la nivel de industrie care a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului.

Capital.ro a realizat o analiză a scăderilor de preţ înregistrate de oţel-beton, ciment, BCA, cărămidă, termopane şi ţiglă, materiale de bază în construcţia unei case la roşu.

„Preţurile au scăzut şi la producători, ca urmare a cererii scăzute, generate de contextul economic, însă şi-au scăzut şi distribuitorii de materiale de construcţii marjele de profit“, a declarat pentru capital.ro Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România. Potrivit acestuia, cifra de afaceri a industriei a scăzut cu 89% în primele opt luni ale anului.

„În ciuda faptului că în anul 2009 se aştepta o scădere importantă a  preţurilor la materialele de construcţii, acest lucru nu s-a produs, mai mult decât atât, la materialele pentru finisaje, al căror preţ este raportat la euro, nu s-au înregistrat scăderi, ci, dimpotrivă, uşoare creşteri“, a afirmat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societăţilor din Construcţii (PSC).

Oţelul-beton costă jumătate faţă de 2008

Preţul oţelului-beton, produsul care în ultimii ani dădea tonul în materie de costuri în construcţie, a avut cele mai mici fluctuaţii pe parcursul acestui an, respectiv de 6,6-7%, asta după ce la începutul lui 2009 preţul s-a redus la jumătate.

„Preţul la oţel-beton a avut o evoluţie uşor fluctuantă, aproape constantă, de la începutul acestui an şi până acum, atât la producţia internă, venită în principal de la Mechel, cât şi la importurile venite din Turcia, care reprezintă cam 60-70% din piaţa importurilor de oţel-beton“, a menţionat Călae Mândru, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Distribuitorilor de Metal.

Preţul unitar al oţelului-beton produs în România a scăzut cu 6,6%, de la 398 de euro/tonă, cât era în ianuarie, la 371 euro/tonă, în luna octombrie. La nivelul producţiei din import, preţul a scăzut cu 7%, de la 374 de euro/tonă, raportat la începutul anului, şi până la 346 de euro/tonă, în octombrie.

Dacă ne raportăm la vara anului trecut, când preţul oţelului-beton a escaladat la 800-900 euro/tonă, scăderea din acest an este una importantă.

Cimentul s-a ieftinit cu 5 bani pe sac

Preţul cimentului, material de bază în construcţia unei case, variază între 0,28 şi 0,42 lei/kg, plus TVA, în funcţie de tipul de produs.

Potrivit PSC, un sac de 40 kg de ciment se poate cumpăra cu 15 lei + TVA, adică cu 0,50 lei mai ieftin decât în luna ianuarie a acestui an. Trebuie luat în considerare, însă, faptul că în ianuarie cimentul putea fi cumpărat la sac de 50 kg, iar în momentul de faţă normele europene de sănătate şi securitate în muncă au impus sacul de 40 kg.
 
În zona de vest a ţării, deşi preţurile la ciment au fost uşor mai mari, de 0,36 lei/kg + TVA în ianuarie, scăderea preţului s-a oprit în jurul valorii de 0,295 lei/kg + TVA în noiembrie.

„Volumul vânzărilor de ciment s-a redus cu 30%  în primele opt luni ale anului. De la 5,1 mil. tone în primul semestru din 2008, vânzările au scăzut la 3,6 mil. tone. La nivelul primelor opt luni ale acestui an volumul de vânzări este de peste 4 mil. tone şi până la sfârşitul anului ne aşteptăm ca scăderea, faţă de 2008, să fie de cel puţin 20%. Dacă ar fi început lucrări de anvergură am fi fost mai optimişti, dar aşa nu avem perspective îmbucurătoare“, a explicat Ion Crângaşu, directorul executiv al Patronatului din Industria Cimentului şi altor Produse Minerale pentru Construcţii din România.

Cărămida şi BCA-ul, scăderi de 10-18%

Potrivit PSC, preţul cărămizii cu goluri a scăzut  de la 270-280 lei/mc + TVA, cât era la începutul anului,  la 220-250 lei/mc + TVA în noiembrie, în funcţie de dimensiune şi fabricant.

„Preţul la BCA a scăzut cu 16-18% faţă de anul trecut atât la producători, cât şi la comercianţi. Procentul diferă în funcţie de zonele ţării“, a spus Marius Marin, vicepreşedintele Asociaţiei Pro BCA şi CEO al producătorului de materiale de construcţii Macon-Simcor.

Cele mai mari scăderi sunt la termopane şi învelitori

De departe, cel mai afectat sector al pieţei construcţiilor este cel tâmplăriei termoizolante, unde în primele luni ale anului 15% din cei 6.000 de producători au dat faliment sau şi-au închis temporar activitatea.

„A scăzut materia primă şi firmele merg la pragul rentabilităţii. La nivel de piaţă, scăderea preţului la termopane a fost de circa 15-20%. Firmele au devenit pur şi simplu disperate pentru că multe au credite la bănci şi nu îşi mai pot acoperi cheltuielile din producţie“, a subliniat Valentin Petrescu, preşedintele Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă.

Potrivit lui Andrei Sulyok, directorul general al Lindab România, preţul învelitorilor metalice au scăzut de la începutul anului şi până acum, la nivelul general al pieţei, cu circa 20%.

Tendinţa generală a pieţei este în continuare de scădere şi, potrivit jucătorilor din piaţa construcţiilor, situaţia nu se va schimba mult nici pe parcursul anului viitor, în condiţiile în care nu se va da drumul unor proiecte de anvergură pe zona de infrastructură.

Citeşte şi Cu cât vor fi mai ieftine locuinţele construite după criză