Bijuteriile din aur și platină, blănurile naturale, dar și armele de vânătoare, iahturile și mașinile foarte puternice se scumpesc de la 1 septembrie, când intră în vigoare noile accize.
Pentru România, eliminarea, de la 1 ianuarie 2010, a accizelor la produsele de lux (bijuterii, parfumuri, blănuri naturale, arme de vânătoare) a fost salutată ca un semn bine-venit de normalitate economică. Dar, de azi, se modifică schimbarea.
Concret, pentru a compensa banii care dispar de la buget ca urmare a scăderii TVA la pâine la 9%, Executivul s-a orientat către supraimpozitarea alcoolului și a luxului. Bijuteriile din aur și platină sunt primele care vor fi accizate de la 1 septembrie 2013 (cu 1 euro/gram dacă au până la 14 karate inclusiv și cu 2 euro/gram – peste 14 K). Cum pietrele pre]ioase nu se accizează, noua acciză face ca produsele cu adevărat de lux să fie taxate la fel ca cele obișnuite (de ex. un inel cu diamant se va taxa la fel ca unul fără pietre).
Pe noua listă de accize intră și blănurile naturale – cine vrea o blană între 500 -1.500 euro va da statului încă 50 de euro; la blănurile care costă 6.000 de euro, acciza ajunge la 1.200 de euro.
Vor fi taxate și mașinile echipate cu motoare de cel puțin 3.000 de centimetri cubi. Pentru o mașină cu un motor de 4,4 litri, acciza va însemna 4.400 de euro în plus. Atenție, vor fi supuse acestei accize și mașinile la mâna a doua aduse din străinătate. Nu scapă netaxate nici navele de agrement. Amatorii de iahturi cu vele cu o lungime mai mare sau egală de 8 metri vor plăti o acciză de 500 de euro pentru fiecare metru liniar. Și armele de vânătoare și cele de uz personal, altele decât cele de uz militar sau de uz sportiv, vor fi accizate cu 50-1.500 euro/bucată, în funcție de valoare, la fel și cartușele cu glonț (0,1-0,4 euro/bucată).
Ce ecou are în industrie supraimpozitarea luxului? În opinia lui Alessandro Amato, coproprietarul reţelei de magazine de bijuterii Cellini, cei care vând lux în România sunt penalizați în mod nejustificat. Consecința? „În România bogații sunt din ce în ce mai puțini, iar impactul psihologic asupra comerțului cu lux va fi enorm, din moment ce mulți vor hotărî să cumpere astfel de produse mai ieftin, din alte țări, unde nu sunt asemenea accize. Și banii vor pleca din România“, arată Amato singurul efect.
Produsele aflate deja în magazine se vor vinde fără accize până la epuizarea stocului.