România ar putea depăși treptat criza economică actuală, conform estimărilor făcute de autoritățile competente. În acest moment, Comisia Europeană a aproximat creșterea economică a statului român pentru finalul acestui an.
Comisia Europeană estimează că economia României va crește, în ultimele două luni ale lui 2021, cu 7%. Trebuie menționat faptul că acest procent este mai redus decât cel anticipat anterior, în contextul prețurilor ridicate la energie electrică și a impactului provocat de valul patru al pandemiei, potrivit euractiv.ro.
PIB-ul crește cu 7%
În prezent, PIB-ul României ar putea crește cu 7% în acest an. O estimare mai mica decât cea anunțată în vară, respectiv 7,4%.
„După o scădere a produsului intern brut cu 3,9% în 2020, economia României a început o redresare puternică determinată în principal de cererea internă. Până în toamna anului 2021 ridicarea restricțiilor legate de pandemie în toate sectoarele a dus la o cerere ridicată, în special în domeniul serviciilor alimentare, al industriei hoteliere, al sectorului divertismentului și serviciilor culturale.
Deși percepția generală în comerțul cu amănuntul și servicii a rămas puternic pozitivă în trimestrul al treilea, în ciuda revenirii unui val de infectări, restricțiile de mobilitate introduse recent ar putea afecta într-o oarecare măsură consumul, în timp ce gospodăriile se vor confrunta cu o scădere a puterii de cumpărare din cauza creșterii prețului energiei”, explica în toamnă Comisia Europeană.
Dezvoltare economică în 2022
În același timp, executivul european anticipează o îmbunătățire a economiei statului român. Comisia Europeană prevede o dezvoltare economică de 5,1% în 2022. Creștere mult mai mare față de cea preconizată în luna iulie, când se vehicula că rata va fi de 4,9%.
„Se preconizează că PIB real va crește cu 5,1% în 2022 și 5,2% în 2023. Chiar dacă cererea ridicată din sectorul privat se va mai estompa, creșterea va rămâne pozitivă datorită unei ocupări mai mari a forței de muncă, scăderii inflației și unor majorări salariale robuste”, a susținut Comisia Europeană
Inflația în 2021
Totodată, executivul comunitar estimează o rată a inflației de 4% pentru finalul acestui an, cu mult sub nivelul consemnat luna anterioară, când se discuta despre un procent de 8%.
Între timp, autoritățile se așteaptă ca deficitul bugetar să scadă acum la 8% de la 9,4% din PIB-ul anului trecut. Dezvoltarea economică rapidă a susținut veniturile bugetare în 2021, cu toate acestea, deficitul nu a fost micșorat din cauza derapajelor în materie de cheltuieli cauzate de criza Covid-19. Măsurile adoptate recent pentru reducerea șocul provocat de creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică vor costa circa 0,2% din PIB în 2021 și 2022.