Cu cât va crește economia României în acest an? Comisia Europeană a oferit răspunsul

Sursă: Dreamstime

Deși ne aflăm în penultima lună a anului 2021, economia țării mai are încă are șanse de dezvoltare. Cu cât va crește economia României până în 2022? Aceasta este întrebarea care se află pe buzele tuturor românilor. Răspunsul este oferit direct de Comisia Europeană.

România ar putea depăși treptat criza economică actuală, conform estimărilor făcute de autoritățile competente. În acest moment, Comisia Europeană a aproximat creșterea economică a statului român pentru finalul acestui an.

Comisia Europeană estimează că economia României va crește, în ultimele două luni ale lui 2021, cu 7%. Trebuie menționat faptul că acest procent este mai redus decât cel anticipat anterior, în contextul prețurilor ridicate la energie electrică și a impactului provocat de valul patru al pandemiei, potrivit euractiv.ro.

PIB-ul crește cu 7%

În prezent, PIB-ul României ar putea crește cu 7% în acest an. O estimare mai mica decât cea anunțată în vară, respectiv 7,4%.

„După o scădere a produsului intern brut cu 3,9% în 2020, economia României a început o redresare puternică determinată în principal de cererea internă. Până în toamna anului 2021 ridicarea restricțiilor legate de pandemie în toate sectoarele a dus la o cerere ridicată, în special în domeniul serviciilor alimentare, al industriei hoteliere, al sectorului divertismentului și serviciilor culturale.

Deși percepția generală în comerțul cu amănuntul și servicii a rămas puternic pozitivă în trimestrul al treilea, în ciuda revenirii unui val de infectări, restricțiile de mobilitate introduse recent ar putea afecta într-o oarecare măsură consumul, în timp ce gospodăriile se vor confrunta cu o scădere a puterii de cumpărare din cauza creșterii prețului energiei”, explica în toamnă Comisia Europeană.

Dezvoltare economică în 2022

În același timp, executivul european anticipează o îmbunătățire a economiei statului român. Comisia Europeană prevede o dezvoltare economică de 5,1% în 2022. Creștere mult mai mare față de cea preconizată în luna iulie, când se vehicula că rata va fi de 4,9%.

„Se preconizează că PIB real va crește cu 5,1% în 2022 și 5,2% în 2023. Chiar dacă cererea ridicată din sectorul privat se va mai estompa, creșterea va rămâne pozitivă datorită unei ocupări mai mari a forței de muncă, scăderii inflației și unor majorări salariale robuste”, a susținut Comisia Europeană

Inflația în 2021

Totodată, executivul comunitar estimează o rată a inflației de 4% pentru finalul acestui an, cu mult sub nivelul consemnat luna anterioară, când se discuta despre un procent de 8%.

Între timp, autoritățile se așteaptă ca deficitul bugetar să scadă acum la 8% de la 9,4% din PIB-ul anului trecut. Dezvoltarea economică rapidă a susținut veniturile bugetare în 2021, cu toate acestea, deficitul nu a fost micșorat din cauza derapajelor în materie de cheltuieli cauzate de criza Covid-19. Măsurile adoptate recent pentru reducerea șocul provocat de creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică vor costa circa 0,2% din PIB în 2021 și 2022.