Daniel Baciu a explicat cum se va face indexarea pensiilor

Potrivit calculelor prezentate de președintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, începând cu anul 2025, fiecare pensie aflată în plată va crește cu aproximativ 12,1%. Acesta a explicat modul de aplicare a celor doi indicatori folosiți pentru calculul indexării.

„Avem acest indicator rata inflației pe anul 2023. Este de 10,4% și am ajuns la un procent de 2,1%. Acest procent de 12,5% va trebui după aceea trecut printr-un coridor specificat foarte clar în lege – vorbim despre articolul 83, alineatul 7, care se compune din două limite: superioară și inferioară, care se referă la veniturile din contribuțiile la asigurări sociale care sunt reflectate prin situațiile contabile de la Ministerul Finanțelor și rata medie a inflației din ultimii 2 ani de zile. Ajungem la un procent de 12,1% când ne raportăm și la acest coridor”, a explicat el la Realitatea TV.

daniel baciu
SURSA FOTO: Facebook

Daniel Baciu a adăugat că, făcând un calcul estimativ, dacă se ia în considerare valoarea actuală a punctului de referință de 81 de lei și se înmulțește cu aceasta, se obține o valoare aproximativă de 91 de lei pentru punctul de referință, începând cu 1 ianuarie 2025.

Șeful CNPP a mai precizat că toate pensiile aflate în plată, respectiv numărul total de puncte de pe decizia de pensionare a fiecărui român, vor fi actualizate conform noii valori a VPR-ului.

Toate pensiile vor fi recalculate începând cu 1 ianuarie 2025

Amintim că începând cu 1 ianuarie 2025, toate pensiile vor fi recalculate. Această recalculare va include o indexare uniformă pentru toți pensionarii, procentul aplicându-se în mod egal tuturor beneficiarilor.

De exemplu, un pensionar cu o pensie de 6.000 de lei va beneficia de o creștere de patru ori mai mare prin indexare decât un pensionar care primește pensia minimă sau indemnizația socială de 1.281 de lei.

În lunile următoare, pensionarii vor avea două noi oportunități de a obține suplimente la pensie: printr-o mică recalculare și prin indexare.

Totuși, nu toți pensionarii vor beneficia de aceste creșteri. În cadrul micii recalculări, vor fi luate în considerare adeverințele de la fostele locuri de muncă pentru perioadele lucrate înainte de anul 2001.

Veniturile nepermanente, care pot contribui la completarea perioadei de vechime, vor fi calculate până în martie 2025.

„Sunt 2 parametri care influențează majorarea anuală a pensiei: 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru 2025 va fi peste rata inflației”, a declarat Raul Giuglea, purtător de cuvânt al Ministerului Muncii.

Indexarea pensiilor se realizează printr-un calcul simplu, care ține cont de două variabile: procentul inflației din 2023 și 50% din creșterea câștigului mediu brut. Astfel, pentru anul 2023, indexarea pensiilor va include 10% reprezentând inflația, plus 2% care reflectă creșterea venitului mediu brut, ceea ce va duce la o majorare totală de 12%. Cum se vor modifica pensiile puteți afla aici.