Cu cât vinde Gazprom benzina în România

Cel mai mare producător de gaze şi-a făcut intrarea pe piaţa românească a carburanţilor, în apropriere de Sibiu fiind prima benzinărie care poartă sigla grupului rus. Aşa cum se poate vedea din fotografia prezentată de Ziarul Financiar, preţurile carburanţilor comercializaţi de Gazprom pe piaţa locală sunt cuprinse între 5,73 de lei şi 6,4 lei/litru.

Ziarul Financiar informează că prima benzinărie Gazprom, la care încă se mai lucrează, este amplasată în localitatea Veştem, din aproprierea Sibiului.

Aşa cum se poate vedea din imaginea de mai sus, cel mai ieftin sortiment de benzină în oferta Gazprom costă 5,73 de lei, iar cel mai scump are preţul de 6,4 lei/litru. În ceea ce priveşte motorina, cel mai ieftin produs are preţul de 5,73 de lei, iar cel mai scump, 5,97 de lei.

Cu cât vând carburanţii cele mai mari companii petroliere din România

Pentru a avea o imagine mai amplă, capital.ro vă prezintă preţurile medii cu care se vând carburanţii pe piaţa românească. La OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa locală, preţurile carburanţilor diferă de la o staţie la alta, ele fiind prezentate pe site-ul companiei. De exemplu, în Sibiu, la staţia de carburanţi de pe Şos. Alba Iulia, benzina Standard 95 costă 5,73 de lei, iar sortimentul Extra 99 are preţul de 6,15 lei/litru.

În cazul Rompetrol, preţurile carburanţilor sunt de 5,75 de lei – Efix Benzina 95, 6,38 de lei – benzina Alto 101, în timp ce motorina se comercializează cu 6,08 de lei/litru – sortimentul Efix Diesel, respectiv 6,39 de lei- sortimentul Alto 55. Valorile de mai sus reprezintă preţurile medii, acestea putând varia între plus/minus 5% de la o staţie la alta.

Cea de-a treia companie de pe piaţa românească, Lukoil, comercializează benzina Euroluk 95 cu 5,7 lei, iar sortimentul Ecto 98, cu 6,35 de lei. Motorina Euro L Diesel costă 5,89 de lei/litru, iar sortimentul Ecto Super Diesel are preţul de 6,26 de lei.

Planurile Gazprom pe piaţa românească

Capital.ro a informat în mai multe rânduri despre planurile Gazprom şi NIS (companie deţinută de gigantul rus) pe piaţa românească. De exemplu, în toamna anului trecut informam că o casă de avocatură angajată de ruşi poartă discuţii cu benzinarii particulari din Sibiu pentru preluarea mai multor staţii. La acea dată, Gazprom era interesat să preia o treime din cele 21 de staţii Euroil, deţinute de sibianul Dumitru Domnariu.

În vara acestui an, Consiliul Concurenţei că a anunţat că grupul petrolier sârb controlat de Gazprom Neft, care intenţionează să ajungă la 120 de staţii, în următorii doi ani, în România, aşteaptă decizia Consiliului privind dobândirea controlului unic direct asupra a trei staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Arad şi Sibiu. Tot atunci scriam că planurile grupul petrolier sârb prevăd investiţii de 500 milioane euro anual până în 2015 pentru modernizare şi extindere. Potrivit directorului general al companiei, Kirill Kravchenko, aproximativ 40% din investiţiile anuale preconizate ar urma să fie alocate pentru modernizarea reţelei de 250 de benzinării din Serbia şi extinderea în Bulgaria, Bosnia-Herţegovina şi România. Restul va fi împărţit în mod egal între operaţiunile de explorare şi producţie şi cele de rafinare. Pentru Bulgaria şi România, ţinta NIS este să aibă 40 de benzinării în fiecare din cele două ţări până la finele anului. Ulterior, până la finele lui 2014, NIS vrea să ajungă la o reţea de 80 de benzinării în Bulgaria şi 120 de benzinării în România.
 La începutul acestei luni, NIS a achiziţionat deja 28 de benzinării OMV din Bosnia. Preluarea face parte din strategia de dezvoltare regională a NIS, care include extinderea operaţiunilor de retail din Balcani.