Actualul sistem de pensii din România nu este sustenabil
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că sistemul de pensii din România nu este sustenabil în forma sa actuală, întrucât contribuțiile nu sunt suficiente pentru a acoperi pensiile în vigoare. Acest deficit este compensat prin transferuri anuale de la bugetul de stat.
„Este cât se poate de clar pentru toţi şi trebuie să fim oneşti, faptul că bugetul asigurărilor sociale, an de an, este suplimentat de la bugetul de stat prin transfer. Deocamdată, sistemul de pensii din România nu este unul sustenabil, adică cât contribuim noi nu ajunge să plătim pensiile în vigoare în momentul de faţă, de asta există transferul de la bugetul de stat”, a spus purtătorul de cuvânt al PNL la Prima News.
Liberalul a spus că pensiile trebuie crescute „într-un fel sau altul” în raport cu inflația pentru a păstra puterea de cumpărare a pensionarilor.
„E absolut normal ca şi la anul să facem acest lucru dar, dacă creştem colectare, dacă eliminăm evaziunea, dacă aducem de exemplu bani de investiţii suplementari, s-ar putea să găsim bani pe care să îi transferăm la pensii”, a mai spus Stroe.
Stroe a menționat că România se confruntă cu un nivel ridicat de sărăcie, ocupând primul loc în Europa la acest capitol. Peste 34% dintre români sunt expuși riscului de sărăcie, iar două treimi dintre pensionari primesc pensii sub 2.000 de lei.
Pensiile nu pot crește exagerat în 2024
Pe de altă parte, legat de majorarea pensiilor, acestea vor creștere cu rata inflației din 1 ianuarie 2023, a mai precizat Ionuț Stroe. Ulterior, pensiile vor fi recalculate diferit, în funcție de pragul maximal și de alte variabile, ceea ce înseamnă că unele pensii vor crește mai mult, altele mai puțin sau deloc.
Purtătorul de cuvânt al PNL a spus că „nu putem vorbi de creșteri exagerate”, iar „domnul Boloş într-un mod firesc a cerut discuții suplimentare pentru a vedea că ceea ce spunem este și sustenabil”, arătând că avizul acestuia a avut anumite comentarii și condiții.
Liberalul a punctat că PNL a crescut pensiile de trei ori între 2020 și 2022, cu un procent total de aproximativ 40%. Valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.265 la peste 1.700 de lei sub guvernarea liberală.
De asemenea, el a vorbit și despre identificarea surselor de finanțare sustenabile pentru creșterile de pensii planificate. Stroe a criticat declarațiile care au avansat cifre de impact bugetar exagerat.
„Toată confuzia a pornit de la nişte cifre avansate public cu impact bugetar mult superior celui prognozat iniţial, şi anume 55 de miliarde, şi un procent de 40%, declaraţie care s-a dovedit cu un pronunţat caracter populist sau politicianist, faţă de 32 de miliarde care este efortul suplimentar în termeni reali”, a explicat Stroe.