O oferta care depaseste cu mult cererea are un efect sigur: scaderi masive de preturi. Acesta este explicatia situatiei actuale de pe piata imobiliara romaneasca.
„Atata vreme cat preturile de pe piata vanzarilor vor fi mai mici, este posibil ca si preturile de pe piata chiriilor sa fie mai mici, mai ales ca exista o oferta suplimetara de imobile pe piata inchirierilor in momentul de fata”, a explicat analistul imobiliar Radu Zilisteanu. Astfel, foarte multi dintre proprietarii care nu au reusit sa-si vanda locuinta la pretul pe care si l-au dorit, au decis sa exploateze imobilul in aceasta perioada de criza prin inchiriere, ceea ce a dus la un plus de oferta pe piata chiriilor.
Directorul general al Magazinuldecase.ro, Matei Malos, spune ca pretul chiriilor la apartamentele rezidentiale au scazut in aceasta perioada cu 10-15% fata de octombrie – noiembrie 2007. „In 2009, e posibil ca apartamentele rezidentiale din afara Bucurestiului sa inregistreze scaderi mai mari, iar cele din Bucuresti o stagnare sau o oscilatie de 10%”, a explicat el.
Piata inchirierilor este foarte mica
“In tara noastra, ponderea cea mai mare din fondul locativ existent la sfarsitul anului 2007 o reprezintau locuintele aflate in proprietate majoritar privata (97,7%)”, spune Valeria Coroianu, coordonator department rezidential la EuroMetropola.
„Piata de acum nu mai este nici a clientului, nici a proprietarului, este a bancii, si de aceasta va depinde revigorarea pietei imobiliare in 2009”, a explicat ea.
Astfel, potrivit estimarilor EuroMetropola, preturile chiriilor in zone rezidentiale precum Piata Romana, Universitate, Rosetti, variaza intre 1.500 si 5.000 de euro pe luna. In zone precum Aviatorilor, Soseaua Nordului pretul variaza intre 1.800 si 3.500 de euro, iar in Baneasa sau Pipera intre 1.500 si 6.000 de euro lunar.
Pretul spatiilor de birouri, in scadere
“In conditiile in care mediul economic din Romania nu va cunoaste odata cu inceputul anului 2009 un reviriment sau cel putin o scadere a pesimismului sau incertitudinii momentului, este posibil ca chiriile spatiilor de birouri sa inregistreze si alte scaderi”, sustine Mirela Raicu, partener Esop Consulting.
„Pe segmentul inchirierilor de spatii de birouri, desi incidentele vor fi mai mici fata de celelalte segmente ale pietei imobiliare, cum ar fi cel al terenurilor sau vanzarilor de locuinte, ne asteptam la o contractie a cererii”,a mai spus Mirela Raicu.
Potrivit acesteia, anumite spatii de birouri au inceput deja sa cunoasca o corectie a nivelului chiriei, datorita faptului ca acesta era supraevaluat, ramas la nivelul anului 2007. “Este vorba in special de imobilele cu preturi intre 20-25 Eu/mp, si neinchiriate pana in prezent, ale caror preturi au inceput sa se reduca inspre 18-20 Eu/mp”, a explicat ea.
„Pentru urmatoarea jumatate de an, chiriile vor ramane stabile, cu o usoara tendinta de scadere in zonele in care numarul cladirilor de birouri se va mari considerabil. De asemenea, odata cu livrarea de noi spatii, se vor ajusta preturile spatiilor care nu au un raport buna intre pret, locatie si calitatea executiei (facilitatile oferite)”, a explicat Valeria Coroianu.
In ceea ce priveste chiriile office, preturile variaza in zonele centrale si ultracentrale intre 17 euro/mp/luna (clasa B) si 25 de euro/mp/luna (clasa A), potrivit agentiei EuroMetropola. In zona de Nord, preturile variaza intre 18 si 20 de euro/mp/luna, in zonele de Sud, Est si Vest, intre 10 si 20 de euro/mp/luna.