Sănătatea mintală în creștere este una dintre problemele studențești din România. Și condițiile de locuit și prețurile se află printre chestiunile arzătoare ale acestora.
Sănătatea mintală este una dintre probleme printre studenți
Problemele legate de locuință, o altă chestiune arzătoare
Studenții români se confruntă cu numeroase probleme legate de locuință, de la costurile zilnice până la lipsa de control asupra spațiului în care locuiesc.
Conform concluziilor studiului, 37,3% dintre studenți sunt nemulțumiți de nivelul de aglomerare și lipsa spațiului personal din locuințele lor, în timp ce 32,3% sunt deranjați de incapacitatea de a-și adapta sau modifica spațiul de locuit. Problemele persistă și la nivel financiar, unde 32,7% dintre studenți se confruntă cu sumele ridicate ale facturilor și cheltuielilor de întreținere, iar 29,9% cu nivelul chiriei sau al taxei de cămin.
Cele mai frecvente tipuri de locuință pentru studenți sunt camerele din cămine, reprezentând 37,1% dintre aceștia, și apartamentele închiriate în blocuri, pentru 36%. Cei mai mulți studenți, adică 65,9%, împart camera în care dorm cu mai multe persoane, ceea ce explică de ce nivelul ridicat de aglomerare este principala lor sursă de nemulțumire. 39,8% își împart dormitorul cu încă o persoană, în timp ce doar 34,1% dintre studenți locuiesc singuri în camera lor de dormit.
Prețurile și facturile îi îngrijorează pe studenți
Un procent de 55% dintre respondenți întâmpină dificultăți în reglarea temperaturii din locuința lor. Aceste probleme sunt generate fie de lipsa echipamentelor adecvate, în cazul a 37,1% dintre aceștia, fie de teama de a întâmpina facturi mai mari, înregistrată la 17,9% dintre respondenți. Doar 1,8% aleg să utilizeze echipamentele într-un mod mai puțin intens din considerente legate de mediu. De asemenea, 43,5% dintre studenți se confruntă frecvent cu probleme legate de temperatura din locuință, fie că este prea cald, fie prea frig.
Cu toate că 84,7% dintre studenți percep încălzirea globală ca o amenințare reală, iar 36,2% recunosc că modul lor de utilizare și consum al energiei acasă influențează mediul, doar 6,1% declară că acest lucru îi determină să-și schimbe comportamentul în ceea ce privește consumul de energie. În ceea ce privește utilizarea energiei în locuință, 47,7% dintre aceștia priorizează prețul și cuantumul facturilor, în timp ce 38,1% acordă mai multă importanță confortului.