Printre miile de primi supraviețuitori ai COVID-19 din Wuhan, China, aproape jumătate au avut cel puțin un simptom persistent la un an după ce au fost externați, potrivit unui nou studiu publicat în JAMA Network Open, potrivit arstechnica.

Studiul a analizat 2.433 de pacienți adulți care fuseseră spitalizați într-unul din cele două spitale din Wuhan la începutul pandemiei. Majoritatea nu a avut forme severe, dar un număr mic a prezentat COVID-19 sever și a necesitat terapie intensivă. Toți pacienții au fost externați în perioada 12 februarie – 10 aprilie 2020, iar studiul a avut loc în martie 2021.

45% dintre pacienți au raportat cel puțin un simptom

În general, 45% dintre pacienți au raportat cel puțin un simptom în perioada post externare. Cele mai frecvente simptome au fost oboseala, transpirația, presiunea toracică, anxietatea și mialgia (durerile musculare). Un caz sever de COVID-19 a crescut practic probabilitatea simptomelor persistente.

Astfel, 54% din cele 680 de cazuri severe au raportat cel putin un simptom dupa un an. Simptomele persistente au fost, de asemenea, frecvente printre cazurile non-severe, 41,5% dintre cele 1.752 de cazuri raportând cel puțin un simptom un an mai târziu.

Și alte studii au constatat, de asemenea, că nu este ceva neobișnuit ca persoane cu forme mai ușoare de COVID-19 să prezinte simptome persistente. Un studiu norvegian din luna iunie a constatat că 55% din 247 de pacienți nespitalizați, cu formă ușoară până la moderată, aveau simptome persistente la șase luni după testarea pozitivă.

Cercetătorii nu au încă o explicație de ce COVID-19 provoacă simptome pe termen lung și de ce simptomele afectează unii pacienți și pe alții nu. Autorii celui mai recent studiu evidențiază natura multisistemică a bolii infecțioase.