Preşedintele Franţei parcă e "aspirator" atunci când vizitează un alt stat. Poate nu e vorba doar de el, ci de oamenii din jurul lui care îi pregătesc vizita aşa încât această să fie de mare anvergură.

Nu cred că oamenii din jurul lui Traian Băsescu sunt la fel de pregătiţi sau că ambasadorii şi ataşaţii comerciali îşi fac treba de-adevăratelea. De ce spun asta. În primul rând, Barack Obama împlineşte, peste câteva luni, trei ani de când se află la Casa Albă. În tot acest timp, Traian Băsescu nu a putut ajunge în vizită la "marele licurici", dacă se mai poate păstra această denumire.
Se pare că nici acum "diplomaţii" nu au putut să-i aranjeze o întâlnire tete-a-tete cu Obama. Cel puţin aşa titrau ieri ziarele americane. Că pe preşedintele României îl va primi vicepreşedintele SUA, Joe Biden. Cel care a fost şi în România, şi în urmă cu doi ani.

Site-ul Casei Albe nu anunţa nimic despre vizita preşedintelui Traian Băsescu, aseară la ora 22.00, ora României. Mai mult, pe site-ul Palatului Cotroceni s-a publicat, sâmbătă, doar un anunţ sec prin care se menţiona că şeful statului "se va afla la Washington, în data de 13 septembrie" (adică astăzi), dar "într-o vizită de lucru" şi nicidecum într-una oficială.

Revenind la menţiunea din titlul articolului, cred că sunt puţine şanse ca în urma acestei vizite România să obţină contracte grele. Finalizarea acordurilor bilaterale între România şi SUA s-ar putea referi la scutul anti-rachetă de la Deveselu şi cel mult la problema vizelor. Poate a mai rămas de clarificat şi problema Bechtel, pentru că, la începutul lunii trecute, ministrul Anca Boagiu spunea că a avut sprijin de la Ambasada SUA la Bucureşti şi, nu în ultimul rând, din partea preşedintelui României.

Cert e că până la ora asta trebuia să avem aprobat un HG pentru acordul cu Bechtel, care, din păcate, nu există.

Rămâne de văzut dacă ne luăm tainul sau tot noi rămânem să-l dăm chiar dacă jucăm în deplasare.