Site-urile de partid, blogurile şi întâlnirile cu alegătorii sunt vedetele campaniilor electorale pregătite de partide pentru alegerea celor 35 de europarlamentari români. Partidul promovat în bloc ţine deja de domeniul trecutului în moda campaniilor electorale. Spre deosebire de alegerile de până acum, majoritatea partidelor au ales, la „europarlamentare“, să promoveze individual fiecare candidat. Până la scrutinul organizat pe 25 noiembrie pentru desemnarea re
Site-urile de partid, blogurile şi întâlnirile cu alegătorii sunt vedetele campaniilor electorale pregătite de partide pentru alegerea celor 35 de europarlamentari români.
Partidul promovat în bloc ţine deja de domeniul trecutului în moda campaniilor electorale. Spre deosebire de alegerile de până acum, majoritatea partidelor au ales, la „europarlamentare“, să promoveze individual fiecare candidat. Până la scrutinul organizat pe 25 noiembrie pentru desemnarea reprezentanţilor în Parlamentul European le-a rămas mai puţin de o lună să-şi convingă alegătorii. Candidaţii PNL sunt prezentaţi individual în afişele campaniei, la fel ca şi la PNG-cd, unde fiecare candidat are propriul slogan, în funcţie de meserie. „Pledez pentru România“, susţine avocatul Cătălin Dancu, şeful campaniei PNG-cd. Pe de altă parte, PLD a ales o strategie diferită. Are în centrul campaniei figura lui Theodor Stolojan, deoarece, spune Raluca Turcan, el este brandul partidului şi al doilea om din punctul de vedere al încrederii, după Traian Băsescu, după cum reiese din sondajele de opinie.
În cursa europarlamentarelor au intrat, în ordinea înscrierii pe buletinele de vot, PD, PRM, PNL, PSD, UDMR, PC, PNŢCD, Partida Rromilor, Partidul Verde, PIN, PNG, PLD şi Partidul Alianţa Socialistă. Dacă lista PD este deschisă de vicepreşedintele Sorin Frunzăverde, care aparţine gărzii vechi de politicieni, PNL a recurs la oameni veniţi din societatea civilă, precum fostul consilier prezidenţal Renate Weber. Lista PSD îl are pe primul loc pe Titus Corlăţean, un alt reprezentant al tinerei generaţii, iar din partea UDMR, cap de listă este senatorul Gyorgy Frunda. Singurele partide care au apelat la preşedinţii lor pentru atragerea alegătorilor sunt PLD, prin Theodor Stolojan, şi PNG, cu Gigi Becali.
Strategii din spatele campaniilor
Campaniile partidelor de pe scena politică românească au fost realizate fie cu ajutorul specialiştilor din interiorul organizaţiei, fie de către figuri cunoscute din lumea publicităţii şi a marketingului politic. Liberalii au lucrat strategia cu firma lui Dan Adronic, Multimedia Political Communication, ajutată de consultanţii externi (Tal Sielberstein, Arthur Finkelstein şi Shimon Sheves), iar creaţia şi execuţia le-a realizat Brightness, agenţia lui Bogdan Manea, fostul director de creaţie al Saatchi&Saatchi.
GMP Advertising, agenţia care i-a asigurat succesul de campanie preşedintelui Traian Băsescu, are în grijă, de această dată, strategia, creaţia şi implementarea campaniei pentru PD. În cazul Partidului Liberal Democrat, strategia a revenit echipei de campanie, iar de creaţie s-a ocupat agenţia AdHoc, spune Raluca Turcan, coordonatorul departamentului de imagine şi comunicare al PLD. Partidul Social Democrat încă nu a anunţat oficial agenţia cu care va lucra, fiind vehiculat numele biroului din Londra al firmei Penn, Schoen& Berland Associates.
Bugete de la zeci de mii la milioane de euro
Gigi Becali şi Partidul Noua Generaţie au apelat la strategii italieni de la Forza Italia, partidul lui Silvio Berlusconi, şi au inclus în comunicarea de campanie detalii despre Parlamentul European şi importanţa lui, tocmai pentru a motiva populaţia să meargă la vot. De campania candidaţilor PIN s-a ocupat preşedintele partidului, Cosmin Guşă. Costurile totale nu depăşesc 100.000 de euro, potrivit lui Guşă, care a decis să nu investească în mass-media sau outdoor pentru că nu i se par eficiente.
Şi în cazul UDMR, campania este realizată în interioriul organizaţiei, spune Zsolt Nagy. Dacă la alegerile din trecut mass-media juca rolul principal în bugetele de comunicare, pentru europarlamentare, banii merg spre întâlnirile cu alegătorii, prin care candidatul se face mult mai uşor cunoscut. De la zeci la sute de mii de euro au fost investite, în funcţie de buget, în site-uri interactive, cu poze, conţinut video şi audio sau bloguri de către UDMR, PLN, PLD sau PNG.
Şi PD va avea o componentă de comunicare online, spune Felix Tătaru, general manager GMP Advertising. „Practic, noi am inventat marketingul politic pe internet în România, iar acum ceilalţi încearcă să se adapteze“, susţine el.
Pentru cetăţenii de etnie maghiară, UDMR apelează la direct mailing, dar şi la presa şi radiourile din Ardeal. „De-a lungul anilor, ne-am dezvoltat o bază de date formată din circa 200.000 de gospodării şi putem să ne adresăm acestora prin poştă“, susţine Zsolt Nagy.
Producătorii de materiale promoţionale câştigă şi ei de pe urma campaniilor UDMR, PLD sau PSD, partide care au ales să investească în acest suport. Clasicele evenimente tip mare adunare electorală, cu muzică, mici şi mii de participanţi, vor juca un rol secundar în această campanie, nu doar la PNL, dar şi la celelalte partide, este de părere Dan Andronic. În opinia sa, pentru a-i convinge pe alegători, este nevoie de o prezenţă directă în mijlocul oamenilor.
Investitii în imagine
1 milion de euro Aceasta este suma cheltuită de Partidul Naţional Liberal pentru acţiunile de promovare a candidaţilor săi pentru alegerile europarlamentare din această toamnă.