Sunteți un cultivator de roșii care ține să le îngrijească cât mai bine pentru a avea produse sănătoase și delicioase de sezon? Cu siguranță, atunci ați auzit că sarea amară (sau sarea Epsom), o soluție de grădinărit care are numeroase beneficii pentru cultura de roșii.
Studiile arată că magneziul și sulful, două componente majore ale sării amare, ajută plantele să aibă mai multe flori și contribuie la o producție de roșii mai sănătoase. Experții spun cât de des ar trebui să utilizați sare amară pe plantele de roșii pentru a vă asigura că acestea prosperă, potrivit acestui site de specialitate.
Grădinarii britanici folosesc de mult timp sarea amară pe post de îngrășământ. Efectele sării Epsom sunt mai ușor de observat la unele plante, cum ar fi roșiile, ardeii, dar și trandafirii.
Cât de des trebuie folosită sarea amară
În general, o aplicare a sării amare pe plantele de tomate se face la fiecare două, până la patru săptămâni. Când începeți cu plante de roșii mai tinere sau nou transplantate, este indicat să renunțați la sarea Epsom până se vor adapta la noua lor casă, în pământ. Din momentul în care prezintă semne de creștere, puteți începe folosirea sării amare. Utilizați un sfert de cană de sare Epsom diluată în apă pentru fiecare 500 de metri pătrați de pământ cu răsaduri de roșii. Turnați această soluție în jurul bazei fiecărei plante.
De asemenea, puteți folosi această formulă ca spray foliar pentru a adăuga nutrienți pe tot parcursul sezonului. Evitați să pulverizați roșiile în zilele toride de vară, deoarece asta poate provoca arderea plantelor. Alternativ, utilizați o lingură de sare Epsom în apă pentru fiecare plantă de tomate.
Ce este sarea amară și cum ajută plantele
Sarea Epsom este un mineral natural, care conține magneziu și sulf, esențiale pentru plantele sănătoase. Când este adăugată în sol, sarea Epsom oferă toate aceste oligoelemente atât de necesare. Sarea amară ajută plantele să crească mai puternice și mai vibrante, ajutând la creșterea și dezvoltarea florilor și frunzelor. Magneziul ajută plantele să absoarbă mai bine nutrienții, făcându-le mai sănătoase. În plus, sarea Epsom poate ajuta la înmuierea solului dur, astfel încât apa să poată pătrunde mai adânc în rădăcini. Magneziul ajută la creșterea producției de clorofilă, promovează germinarea semințelor și îmbunătățește absorbția de azot și fosfor, în timp ce sulful ajută la producerea de vitamine. În plus, sarea Epsom este accesibilă ca preț și se găsește în magazinele de grădinărit.
Există și riscuri?
Sarea amară este o alegere populară pentru mulți oameni când vine vorba de îngrijirea grădinii. Mulți laudă eficacitatea sa în creșterea plantelor, a randamentelor crescute și a unui sol mai sănătos. Dar, ca în cazul oricărui aditiv, există riscuri dacă se folosește în exces. Deci, ce se poate întâmpla dacă folosim prea multă sare Epsom în grădină? Răspunsul depinde de tipul de sol și de substanțele nutritive conținute în mod natural. Majoritatea solurilor nord-americane au, în general, niveluri de sulf mai mult decât suficiente. Altora le lipsește magneziul, componenta principală a sării Epsom. Un simplu test de sol poate spune dacă solul în care cultivați roșii are nevoie de magneziu suplimentar.
Dacă pământul conține niveluri suficiente de magneziu, adăugarea unor cantități în exces de sare Epsom ar putea face mai mult rău decât bine. Prea mult magneziu interferează cu absorbția calciului, iar asta afectează creșterea și randamentul anumitor culturi precum roșiile. În plus, utilizarea în exces a sării amare poate scădea echilibrul pH-ului solului. Dacă pH-ul solului scade sub 6,2, acesta poate avea un efect negativ asupra culturii de roșii, cum ar fi randamentul redus.