Pe rolul instanţelor se află aproximativ 50 de cazuri de primari daţi în judecată pentru mărirea veniturilor angajaţilor instituţiilor pe care le conduc, imediat după anunţul Guvernului privind tăierea salariilor cu 25%.

Anul acesta, prima creştere a câştigului salarial al unor categorii de bugetari s-a înregistrat în luna martie. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în acea lună au avut loc majorări salariale uşoare în activităţile de administraţie publică (cu 2,9%) şi învăţământ (5%) ca urmare a acordării, în unele unităţi, a unor sume din alte fonduri şi a primelor ocazionale. Potrivit Ministerului Finanţelor, în luna aprilie, când s-a anunţat intenţia Guvernului de a tăia salariile, cheltuielile de personal au crescut cu peste 400 de milioane de lei faţă de luna precedentă, până la 4,3 miliarde de lei. Faţă de aprilie 2009, creşterea fost de 1,75%. De asemenea, bugetul de cheltuieli de personal aferent lunii mai a urcat cu 1,68% faţă de luna similară a anului 2009.

Presa a relatat cum unele instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale au găsit rapid o formulă de a-şi conserva veniturile după aplicarea deciziei Guvernului de a reduce cu 25% salariile din aparatul de stat. „Spre exemplu, primăria de la Curtea de Argeş a dat o hotărâre privind acordarea indemnizaţiilor de hrană, deşi nu avea acoperire legală“, arată Cătălin Cristea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Argeş. „În iunie, s-a dat o altă hotărâre de creştere a veniturilor, invocând suplimente salariale. Din câte am înţeles, au făcut-o ca să compenseze scăderea salariilor cu 25%“, adaugă Cătălin Cristea. Pentru a opri această ilegalitate, prefectura judeţului Argeş a înaintat o solicitare de revocare a acestor hotărâri.

Indemnizaţii pentru hrană timp de un an

O altă prefectură la care s-a sesizat suplimentarea veniturilor salariale din primării a fost cea a  Zalăului, care şi-a manifestat intenţia să dea în judecată administraţia locală din Zalău, deoarece nu a renunţat la majorările salariale aprobate în martie. În Dâmboviţa, nu mai puţin de 30 de primării sunt atacate în contencios administrativ pentru acordarea, pe o perioadă de un an, a sporului de dificultate, în cuantum de 50% din salariul de încadrare, persoanelor care ocupă funcţii publice în administraţia publică locală, respectiv salariaţilor implicaţi în mod direct în soluţionarea legilor proprietăţii. „Consilierii juridici au apreciat că respectivele acte administrative sunt nelegale, solicitând anularea lor“, declară Andreea Ionescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa. „În plus, potrivit legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, acordarea unor astfel de sporuri excede cadrului legal. În ceea ce îi priveşte pe primari şi viceprimari, aceştia nu pot primi decât indemnizaţia stabilită de actul normativ menţionat“, adaugă aceasta. Printre primarii care şi-au mărit salariile în ultima perioadă, se numără cei ai localităţilor Găeşti, Crevedia, Pucheni, Văleni Dâm­boviţa etc. Însă, până la soluţionarea cauzelor de către instanţă, actele atacate sunt suspendate de drept.

3.058 de lei a fost câştigul salarial mediu net din administraţia publică în primul trimestru din 2010. În aceeaşi perioadă din 2009, a fost de 3.094 de lei