anul trecut in Spania, a doua cea mai vizitata tara din lume, au avut cu siguranta motive intemeiate sa o faca, iar printre ei s-au numarat si cateva zeci de mii de romani. La randul ei, Grecia a primit aproximativ 15 milioane de vizitatori straini, Turcia, 13 milioane, iar Croatia, sapte milioane. Pe scurt, patru din cele sase tari concurente cu Romania la capitolul „mare, soare si plaja“ se afla in primele 20 de destinatii de pe glob, conform datelor Organizatiei Mondiale a Turismului. Care este explicatia? O promovare agresiva, hoteluri mai confortabile, servicii foarte bune, clima mai calda. „In Croatia, sezonul se deschide la 1 martie, cand temperaturile pe litoralul croat ating valori similare celor de la noi din luna mai. Nu este foarte cald si, oricum, plaja e numai pietre, insa hotelurile sunt pline de straini“, relateaza Nicolae Moroianu, directorul hotelului Cocor din Neptun, care anul trecut a fost in Croatia si Muntenegru, pentru a vedea standardele hotelurilor de acolo. Nici pe bulgari clima nu-i ajuta foarte tare, insa si ei au mai multi turisti straini decat noi. In timp ce in 2004 numarul nemtilor care au venit in Romania a scazut la 290.000, de la 350.000 in anul anterior, in Bulgaria si-au petrecut vacanta aproape 800.000 de nemti, cu 10% mai mult decat in 2003. Iar aici, explicatia sta in privatizarea imediat dupa 1990 a hotelurilor – mare parte dintre ele fiind preluate de catre companii germane sau spaniole – si in curatenia din statiuni. Intelegand ca turismul le poate aduce venituri substantiale, bulgarii au preferat sa practice relativ ieftin turism de masa. Asa ca in catalogul TUI din care fac parte Romania si Bulgaria, tara noastra are doar zece pagini, in timp ce Bulgariei ii sunt alocate de sapte ori mai multe.

Bulgaria

Doar 11.000.000 lei costa in luna iunie un sejur de opt zile la un hotel de trei stele din statiunea Albena, incluzand transportul cu autocarul, cazarea in camera renovata cu vedere la mare si masa in sistem all-inclusive. Majoritatea hotelurilor din Albena au fost renovate in ultimii cinci ani si aproape toate au piscina. Cei mai multi turisti sunt nemti, in conditiile in care RIU, divizia hoteliera a marelui tour-operator german TUI, a preluat cateva unitati. Si in Albena exista bariera, insa aici taxa o platesc numai persoanele care nu sunt cazate in statiune. In plus, la intrarea in statiune, turistilor care vin cu autoturismul propriu li se inregistreaza, o data cu pasaportul, si datele masinii, astfel incat furturile de autoturisme sunt inexistente.

Turcia

Preferata de romani gratie sistemului de masa all-inclusive, Turcia va fi si in acest sezon una dintre primele trei destinatii pentru conationalii nostri. E adevarat ca o saptamana la un hotel de cinci stele poate ajunge la 1.000 de euro, tarif din care face parte si biletul de avion, dar cine a fost acolo recunoaste ca serviciile turcilor merita toti banii. Cum a ajuns Antalya la nivelul de destinatie de lux? Simplu: hotelierii turci din zona au primit diverse subventii de la guvern, fie sub forma scutirii de impozitul pentru profitul reinvestit, fie sub forma creditelor cu dobanda subventionata.

Spania

Competitia dintre Spania si Turcia pentru castigarea locului intai in inimile romanilor este din ce in ce mai acerba in ultimii doi ani. Numarul excursiilor cu zboruri charter s-a dublat fata de 2003, iar turistii pot alege intre Costa Brava, Costa del Sol, Mallorca sau circuite combinate Spania-Maroc, Spania-Portugalia si chiar Spania-Franta. Majoritatea pachetelor includ demipensiune, iar ca sa aveti o idee despre ce inseamna patru stele pentru spanioli, va spunem ca la restaurantul unui hotel de patru stele de pe Costa del Sol puteti manca la bufetul suedez de la cina somon fume si alte delicatese de acest gen. Cum e de asteptat, o saptamana pe Costa del Sol costa de la 500 de euro in sus.

Grecia

Acesta este primul an in care, pe langa traditionala cursa charter spre Creta, agentiile au lansat vacante cu zboruri charter in insula Rodos si spre Salonic, pentru zona Paralia/Halkidiki. Dupa ce anul trecut Grecia a fost ocolita de romani, ca urmare a preturilor uriase instituite de hotelieri cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena, in sezonul curent agentiile se asteapta ca situatia sa se imbunatateasca. Un sejur de o saptamana la un hotel de patru stele, cu demipensiune si bilet de avion costa in jur de 600-700 euro, iar la un hotel de trei stele tariful este de 400-500 euro. Nu va asteptati la conditii extraordinare daca optati pentru excursii cu autocarul si cazare in apartamente.

Egipt

Va recomandam sa aveti grija daca mergeti vara in Egipt, pentru ca temperaturile sunt foarte ridicate ziua. Statiunile de la Marea Rosie sunt ideale pentru amatorii de sporturi acvatice si scufundari, iar un sejur de o saptamana costa intre 400 si 800 de euro, tarif care include bilet de avion, cazare si in general demipensiune. Mare atentie la taxele suplimentare: taxa de viza (25 euro) si bacsisul (20 euro), care este obligatoriu in Egipt. In timp ce Sharm-el-Sheikh este o statiune de lux si una din locatiile preferate de sefii de state pentru reuniuni internationale, Hurghada este o destinatie pentru turistii cu bugete medii.

Croatia

Desi tentanta pentru multi romani, Croatia ramane greu accesibila nu din cauza preturilor, ci a lipsei mijloacelor de transport. Din pacate, spre Croatia nu exista curse charter si nici curse regulate directe, asa ca pentru amatori singurele variante sunt autoturismul propriu sau un bilet de avion din Budapesta. Trebuie sa mai stiti ca putine hoteluri au plaja cu nisip, majoritatea avand plaja cu pietricele si piscina cu apa de mare. Aceste „deficiente“ sunt compensate de cele cateva sute de insule unde se poate face plaja, dintre care unele sunt destinate in exclusivitate nudistilor.