Senzatia ca te afli de-adevaratelea intr-un cinematograf devine si mai puternica daca iti cumperi un DVD player dotat cu un sistem de sunet compus din cinci-sase boxe la care se adauga un subwoofer pentru sunetele joase. Cu alte cuvinte, in conditiile in care interiorul locuintei este suficient de generos, folosind aceste dotari poti distinge si cel mai mic detaliu dintr-un peisaj, iar atunci cand se produce o explozie vei tresari de pe fotoliu.Aceasta tehnologie, desi este de ultima generatie,
Senzatia ca te afli de-adevaratelea intr-un cinematograf devine si mai puternica daca iti cumperi un DVD player dotat cu un sistem de sunet compus din cinci-sase boxe la care se adauga un subwoofer pentru sunetele joase. Cu alte cuvinte, in conditiile in care interiorul locuintei este suficient de generos, folosind aceste dotari poti distinge si cel mai mic detaliu dintr-un peisaj, iar atunci cand se produce o explozie vei tresari de pe fotoliu.
Aceasta tehnologie, desi este de ultima generatie, nu costa neaparat foarte mult. Este adevarat ca pretul unui proiector depaseste 100 milioane lei si ca un DVD player din gama de lux ajunge la 77 milioane USD. Exista insa si produse pentru buzunarul romanului mediu. De exemplu, reteaua de magazine Domo comercializeaza un player Daewoo care costa doar sapte milioane lei. Si asta in conditiile in care aparatul citeste nu doar DVD-uri, ci si video CD-uri si CD-uri obisnuite inregistrate cu muzica sau MP3-uri.
In ciuda aparentelor, romanii nu cauta neaparat chilipiruri, preferand in multe cazuri produsele de calitate. De exemplu, cei de la Domo spun ca cel mai bine vandut DVD player este modelul Sony DAV-S300, care pentru 25 milioane lei stie sa faca destul de multe. Pe langa forma compacta si aspectul elegant, player-ul citeste DVD-uri, video CD-uri, CD-uri, CD-R si CD-RW. Are un amplificator de 35 W si cinci boxe: doua in fata spectatorului, doua in spate si una in mijloc. Sunetele joase sunt redate cu acuratete de un subwoofer. Aparatul este compatibil cu orice televizor, indiferent de frecventa, conectarea facandu-se printr-un cablu video cu mufa jack.
In cazul in care imaginea de pe ecranul televizorului nu este satisfacatoare ca marime si calitate, pasionatii de filme pot conecta player-ul la un proiector prin iesirea de monitor out. In ultimul timp, proiectoarele au fost adaptate special in acest scop. Spre deosebire de aparatele folosite la prezentari, a caror lampa are o luminozitate ridicata, necesara in salile de conferinte iluminate normal, proiectoarele dedicate proiectiei de film, utilizate in special pe intuneric, sunt dotate cu o lampa mai slaba. In plus, imaginea nu este atat de „aspra” ca in cazul prezentarilor, iar aparatele sunt „ferite” de congestionarile de pixeli care duc la blocaje, mai ales in timpul actiunilor rapide. Acesta este cazul lui ScreenPlay 110.
Home Cinema devine instalatie de sunet
Pe piata romaneasca, compania Avitech distribuie modelul Sanyo PLV-60 dedicat pentru Home Cinema. Desi este destul de mare si voluminos pentru un proiector, PLV-60 permite o rata de contrast ridicata (500:1), proprietate dublata de diversitatea cromatica. In aceste conditii, ochiul poate percepe si cele mai mici detalii. Desi adaptat pentru film, aparatul reda stralucirea scenelor „insorite”. In plus, cele doua lentile optionale reglabile proiecteaza lumina direct pe ecran, fara ca aceasta sa se raspandeasca in toata incaperea. Sanyo a produs si modelul portabil PLV-30, care are o greutate de doar 2,5 kg. In plus, proiectorul este compatibil si cu sistemul PC.
In unele cazuri, cinematograful de acasa poate fi transformat intr-o instalatie de sunet foarte performanta. In cest sens, Sony a continuat seria DAV cu S800 si S500, cele doua proiectoare dand posibilitatea citirii de super audio CD-uri. Modelele DAV-S800 si DAV- S500 au puteri de iesire de 80 W, respectiv 50 W si costa 40, respectiv 35 milioane lei.
Concentrarea divertismentului din intreaga locuinta pe DVD player coincide cu tendinta din industria IT, ai carei lideri propovaduiesc transformarea computerului intr-un centru al universului virtual, daca e sa preluam o formula de la Apple. Avantajele, si intr-un caz si in altul, constau in comoditatea utilizarii (cu o telecomanda multifunctionala putand practic sa „dirijezi” intreg divertismentul din casa) si reducerea costurilor datorata achizitionarii unui singur dispozitiv.
DVD Player Sony DAV-S300 – caracteristici tehnice
· pachet Home Theatre incluzand DVD player si sase incinte,
· DVD/CD player, amplificator si radio; citeste DVD-uri, CD-uri Video, CD-uri, CD-R si CD-RW,
· Dolby Digital, Dolby ProLogic si decoder dts,
· Digital Cinema Sound cu Cinema Studio,
· cinci incinte satelit si subwoofer, cu o putere de 30 W fiecare,
· telecomanda,
· pret in reteaua Domo: 25 milioane lei
Precizare: Sony a scos inca doua playere din gama DAV: S800 si S500, care pot citi Super Audio CD-uri. S800 costa 40 milioane lei, iar S500 – 35 milioane lei. Cel mai bine vandut aparat este insa S300.
Sanyo PLV-60 – caracteristici tehnice
· luminozitate: 120 ANSI lumeni,
· rata de contrast: 500:1,
· dotat cu doua difuzoare incorporate cu o putere de 2 W,
· reda imagini cu o diagonala cuprinsa intre 1,35 m si 14 m,
· doua lentile optionale reglabile,
· compatibil cu orice format video (PAL, NTSC etc),
· dimensiuni: 316x164x480 mm,
· greutate: 9,2 kg. Este o greutate destul de mare pentru un proiector. Insa avand in vedere ca este adaptat pentru proiectia de film, acest inconvenient este ca si depasit,
· pret Avitech: 6.900 euro (fara TVA). Compania distribuie si proiectoare cu preturi care pornesc de la 2.000 euro.