Desi oficialitatile romane se tem sa declare acest lucru, felul in care se desfasoara negocierile indica o sansa minima de succes in acest an.Cresterea cheltuielilor bugetare prin subventionarea pretului la energie si marirea salariilor la Aparare si Interne arunca in aer negocierile de abia incheiate cu FMI, in luna septembrie. Neseriozitatea Guvernului in ceea ce priveste angajamentele asumate nu este o noutate la Washington. Plini de bun simt, oficialii Fondului declara ca discuta "revizuirea
Desi oficialitatile romane se tem sa declare acest lucru, felul in care se desfasoara negocierile indica o sansa minima de succes in acest an.
Cresterea cheltuielilor bugetare prin subventionarea pretului la energie si marirea salariilor la Aparare si Interne arunca in aer negocierile de abia incheiate cu FMI, in luna septembrie. Neseriozitatea Guvernului in ceea ce priveste angajamentele asumate nu este o noutate la Washington. Plini de bun simt, oficialii Fondului declara ca discuta „revizuirea acordului cu Romania”, in timp ce prim-ministrul Radu Vasile este sigur ca FMI nu va cere renegocierea acordului pornind de la alti parametri. Ion Dragulin, reprezentantul Romaniei la FMI, crede ca parametrii negociati initial nu mai au acum nici o relevanta. Cum Radu Vasile tinde, in ultimul timp, sa faca afirmatii mult prea optimiste, este sigur ca aceasta revizuire va fi, de fapt, o renegociere.
La Washington este la fel de multa birocratie ca la Bucuresti. Chiar in cazul in care negocierile se vor definitiva in noiembrie, pentru deblocarea banilor este nevoie de parafe din multe cabinete. Cum luna decembrie este aproape moarta din punctul de vedere al functionarilor de la FMI, concluzia logica este ca, inaine de luna ianuarie, nu vom vedea un ban. Situatia sta la fel si in ceea ce priveste banii de la Banca Mondiala si cei de la Uniunea Europeana, care depind de acordul cu FMI.
Iarna care se apropie lasa, astfel, Guvernul cu buzunarele goale. Imprumuturile de pe piata interna greveaza din ce in ce mai mult bugetul. Piata externa este inchisa. Radu Sarbu declara ca privatizarea merge mai bine decat oricand. De la FPS, bugetul nu va primi, in urmatoarele doua luni, decat declaratii pentru ca nici un contract de privatizare important nu se va mai semna in acest an.
Guvernul incearca acum sa joace dur cu institutiile financiare internationale. Decebal Traian Remes anunta o intreaga revolutie fiscala, ce pare a avea mai degraba iz electoral, in timp ce Radu Vasile declara ca nu are de gand sa cedeze nici macar un pas in ceea ce priveste cheltuielile bugetare. Mai realista, Banca Nationala se pregateste pentru o iarna dificila. Recenta marire a nivelului rezervelor minime obligatorii, pe care bancile sunt obligate sa la constituie la BNR, este primul semn care ar trebui sa dea de gandit. Atat inflatia, cat si cursul de schimb ameninta sa o ia la vale. Atragerea banilor din bancile comerciale este o masura disperata, menita sa stavileasca pe cat posibil aceasta tendinta.
Ramane insa de vazut cum va reusi Guvernul Vasile sa finanteze toate promisiunile facute pana acum, altfel decat generand mai multa inflatie.